Do dnes si pamätám nedeľné honosné vývary s rôznymi závarkami, ktoré robievala stará mama. Niekdy široké rezance, niekedy tenké, niekedy palacinkové, niekedy krupicové halušky, inokedy kysnuté..
No dobre si spomínam na pondeľňajší obed. Mäso z vývaru z nedeľe sa prihrialo nad parou a k nemu bola omáčka s varenými zemiakmi či tmavým chlebom. Najčastejšie bola chrenová. V marci špenátová čišťaveľová. Syrová alebo bryndzová v máji a júni. V lete paradajková a na jeseň si pamätám aj gaštanovú, no na ňu recept som doteraz nenašla. Nevzdávam sa! Listujem v receptoch a hľadám ďalej.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 319
Už je tu máj. Vlastne o pár dní. Tiež sa tešíte na májovú bryndzu? Mám na mysli tú pravú, nefaľšovanú, plnotučnú z nestarizovaného ovčieho mlieka. Že u Vás nedostať kúpiť. Verím, tiež ju zháňam kde kade. Nie len že mi nechutí taká prepojená s kavským mliekom, ale ani dobre mi z nej nie je.
Poďte si s spolu s nami urobiť pár výborných pochúťok z bryndze.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 320
My sme toto zaváranie či konzervovanie doma nazývali zimným. Zimné zaváranie. Konzervovali sme ovocie a zeleninu v netradičných kombináciách pre naše územie a netradičným spôsobom pre našu domácnosť. Toto zaváranie netrvalo tak dlho ako keď varíme lekvár či konzervujeme iné v lete. Prečo sme začali v zime konzervovať? Dôvod bol jednoduchý, prebytok mandrínok a pomarančov. Raz mali akciu na mandarínky a pomaranče v dvoch obchodných reťazcoch naraz. Staré mamy nakúpili vnúčatám, aby mali dosť vitamínov. A? Doma zrazu tri kilá mandarínok a päť kíl pomarančov. Nuž, a tu je dôvod! Konzervujeme v zime.
Pôvodne sme začali konzervovať s Dr. Oetker.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 372
Keď sú už deti veľké, už nerobievame toľko receptov, už toľko nevaríme. Majú svoje záujmy. Myslím, že sa k vareniu a chystaniu veľkonočných dobrôt zase vrátime, keď budú maž oni deti. Pár ich však vždy musí byť. Také, bez ktorých by to nebolo vôbec ono.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 458
Varíme z byliniek, hlavne zelných, lebo po zime potrebuje náš organizmus nielen pre oči príjemnú zelenú farbu, aby mal dobrú náladu, no aj dostatok kyseliny listovej, ktorej sme počas zimy prijímali menej.
Poďme na to!
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 320
Toto je torta, ktorá mi asi najviac pripomína prastarú mamu. Bolo to asi prvé jedlo, ktoré si pamätám, že sme spolu pripravovali. V spomienkách som nebola o veľa vyššia ako kuchynský stôl. Pri príprave som musela sedieť na stoličke na dvoch vankúšoch. Mohla som robiť tortu rukami, všetko som mohla ochutnať, či je dosť sladké alebo mäkké.
Do dnes si pamätám, ako som si musela dvakrát mydlom umyť roky. A tak som to učila aj moje deti.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 283
Chren! Roky som z neho nič nerobila. Až teraz. Pri liečení akejsi nekonečnej chrípky som otvorila zase starú kuchárku a vytiahla recepty, ktoré som ani nevedela, že si ešte pamätám. Sú veľmi jednoduché, rýchlo ich urobíte. No majú na dnešné časy menej zvyklú chuť. Je potrebné si na ňu zvyknúť. Neváhajte, skúste urobiť. Možno najprv v polovičnej dávke a len po troche.
Stará mama urobila v nedeľu vývar z hovädzieho mäsa. A v pondelok na obed bolo to varené mäso s nejakou omáčkou. Často s chrenovou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 355