Tento rok nemáme doma dosť čerešní. Nenašli sme dobrý zdroj. Bez čerešní si však začiatok leta nevieme predstaviť. Nuž sme kúpili aspoň pár kíl.

Musíme pripraviť na zimu kompóty, či presypané čerešne cukrom do koláčov a jogurtov. Robievame staršie recepty. No určite sme nezabudli aj na jedenie rýchlych jedál či jedál z môjho detstva.

Čerešňové knedličky s makom

750 g zemiakov, 250 g hrubej múky (alebo 150 g hrubej pšeničnej + 100 g pohánkovej celozrnne), 100 g práškového cukru, 150 g maku, 100 g masla, vykvostkované čerešne, štipka soli

Zemianky uvaríme v šupke, očistíme, postrúhame na hrubom strúhadle. Primiešame múku, soľ a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme na hrubú pľacku. Vykrojíme štvorce, v ktorých zabalíme do guličky umyté a odkvapkané čerešne. Vyvaríme v slanej vode 5 - 7 minút. Vyberieme sitkom a necháme odkvapkať. Prelejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Zľahka premiešame. Môžeme podávať.

Tvarohovo-čerešňový koláč

375 g zmesi Cake od Liana, 250 g krupicového cukru, 500 g tvarohu, 250 g masla, 4 vajíčka, 2 žĺtky, 1 čajová lyžičky vínneho kameňa, štipka soli, 750 g čerešní

Mixérom vypracujeme cesto zo všetkých surovín okrem čerešní. Cesto vlejeme do pekáča vysypaného múkou. Povrch koláča posypeme vykvostkovanými umytými čerešňami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 - 45 minút. Povybratí ešte teplé posypame práškovým cukrom. Po vychladnutí môžeme pokrájať a podávať.

Čerešňová polievka

500 g čerešní, 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, 1 polievková lyžica vanilínového cukru, detské okrúhle piškóty

Čerešne odkvostkujeme a nad parou prevaríme do mäkka. Rozmixujeme ich. Do čerešní primiešame 200 ml vody zmiešanej s kukuričným škrobom a vanilínovým cukrom. Povaríme spolu asi 2 - 3 minúty. Premiešame. Podávame teplé alebo studené. Do tanierov poukladáme piškóty, ktoré prelejeme čerešňovou polievkou. 

Pohánkové fliačky s čerešňami

cesto: 100 g pohánkovej múky, 2 vajíčka, štipka soli, 200 ml mlieka, 2 čajové lyžičky cukru

čerešňová omáčka: 200 g čerešní bez kvôstky, 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice cukru, 20 zrniečok zeleného korenia, 400 ml suchého červeného vína, 10 potlčených klinčekov, 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu

Cesto vytvoríme premiešaním všetkých surovín. Vyvaľkáme ho na tenko. Necháme chvíľu obschnúť a nakrájame na štvorčeky. Na oleji opečieme štvorčeky z oboch strán. Vyberieme z oleja a necháme odtiecť. Uložíme na teplé miesto kým neurobíme omáčku. Omáčku urobíme na inej panvici. Na rozohriatom masle opečieme podrvené zelené korenie a spolu s cukrom skaramelizujeme. Zalejeme vínom, v ktorom sme rozmiešali škrobovú múčku. Vmiešame cukor a čerešne s drvenými klinčekmi. Prevaríme na miernom plameni tak, aby sme redukovali tekutinu asi na polovicu. Podávame v hlbokých tanieroch, do ktorých na dno položíme fliačky, prelejeme omáčkou a dozdobíme lístkami mäty. Podávame teplé.

Čerešne do kokteilu

200 g čerešní, 2 polievkové lyžice cukru, 200 ml vody, asi 2 polievkové lyžice strúhaného kokosu. 

Čerešne odkvôstkujeme a vložíme do cukrovej horúcej vody na pár minút. Jemne premiešame. Necháme pár minút v cukrovej vode. Následne odkvapkáme a jemne obalíme v kokose. Upravené čerešne poukladáme po jednom do misky a necháme v chlade. Použijeme najneskôr do dvanásť hodín od prípravy. 

 

Ako sme spracovávali čerešne v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/ceresne-aj-tento-rok 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/spracovavame-ceresne