Čerešne som nemala nikdy veľmi rada. Nerada som ich odkvostkovala. Na višniach mi to však nikdy nevadilo. Tie mi chutili a aj som ich rada odkvostkovala.

Čerešňa je plod ovocného stromu čerešňa. Je to kôstkovica.
Mäkký plod s priemerom okolo 15 mm ukrýva kôstku, okolo ktorého sa nachádza sladká dužina bielej alebo ružovkastej farby s vysokým obsahom vody. Povrch plodu tvorí šupka, ktorá má podľa fázy zrelosti červenkastú, červenú alebo tmavočervenú farbu. Šťavnaté plody dozrievajú v našich podmienkach od mája do júla a sú významným zdrojom minerálov (horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík) a vitamínov (A, B, C, E a P).

No a tento rok, asi sa niečo zmenilo vo mne, som rada očistila aj čerešne.

Čerešňový lekvár

500 g odkvostkovaných čerešní premiešame s 300 g kryštálového cukru a štipkou kyseliny citrónovej. Necháme postáť kým čerešne nepustia šťavu. Potom rozmixujeme a na strednom plameni varíme do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.

Čerešne do jogurtu

250 g odkvostkovaných čerešní premiešame v pohári s 2 polievkovými lyžicami medu. Nad parou zavaríme asi 10 minút.
Vhodné v zime ako vložka do bieleho jogurtu.

Čerešňový kysnutý koláč

¼ čerstvého droždia zasypeme 1 polievkovou lyžicou kryštálového cukru. Necháme vykysnúť asi pol hodiny na teplom mieste. Len tak bez vody – na sucho. V deci vody rozmiešame 2 polievkové lyžice tvarohu, jedno vajíčko a 3 polievkové lyžice medu. Vlejeme do vykysnutého kvásku. Zľahka premiešame aj spolu s 1 polievkovou lyžicou rozpusteného masla. Po lyžiciach vmiešavame polohrubú múku kým nezískame cesto hustoty hustého pudingu. Potom vlejeme do vymastenej tortovej formy a necháme vykysnúť. Posypeme odkvostkovanými čerešňami.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 35 minút.

Čerešňový koláč

1,5 dl kokosového mlieka premiešame s čajovou lyžičkou kokosového oleja a 2 polievkovými lyžicami strúhaného kokosu. Vmiešame jedno vajíčko a 4 polievkové lyžice kokosového cukru. Nakoniec vmiešavame po lyžiciach polohrubú múku tak, aby vzniklo cesto ako hustejší puding. Vtedy vmiešame 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Vlejeme do formy a na povrch pokladáme vykvostkované čerešne. Povrch môžeme ešte posypať strúhaným kokosom. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 30 - 35 minút. 

 

 

Mliečna ryža s čerešňami

100 ml ryže prebrieme a v sypeme do 300 ml vriaceho mlieka na miernom plameni. Miešame. Vmiešame aj štipku soli. Necháme za stáleho miešania prejsť varom asi 5 minút. Potom prkryjeme pokrievkou a odstavíme na 15 - 20 minút. Vmiešame čajovú lyžičku masla a polievkovú lyžicu medu. Položíme na tanier, kde posypeme odkvostnovanými čerešňami.