Zase sme otvorili staré kuchárske knihy. Úplne sme zmenili jedálniček. Zmenil sa zdravotný stav. Musíme sa vrátiť k starým receptom. 

Paradajková polievka

1000 g paradajok, 1 biela cibuľa, 30 g masti, 1 menší pór, 1 strúčik cesnaku, 2 polievkové lyžice bazalka

Paradajky sparíme vo vriacej vode. Ošúpeme z paradajok šupu. Potom paradajky prekrojíme a uvaríme asi štvrťhodiny. V kastróle opečieme na masti popučený cesnak, na drobno nakrájanú cibuľu a pór. Uvarené paradajky premiešame s cibuľovou zmesou v katróliku a dobre rozmixujeme. Privedieme k varu. Premiešame a odstavíme. Podávame dozdobené bazalkou.

Plnené paradajky

4 veľké mäsité paradajky, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja lisovaného za studena, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 1 žltá alebo biela cibuľa, štipka cukru, 125 g šampionov, posekaná petržlenová vňať, pár listov hlávkového šalátu

Z paradajok odrežeme vršky a vyberieme vnútro. Vnútro jemne osolíme a okoreníme. Z oleja, citrónovej šťavy a na jemno posekanej cibule, soli a cukru urobíme nálev. Šampiony sparíme vo vriacej vode asi 3 - 5 minút. Scedíme ich a nakrájame na drobné kúsky do nálevu. V náleve premiešame a pomocou lyžice naplníme paradajky. Povrch posypeme petržlenovou vňaťou. Prikryjeme vrškami. Vložíme na pár hodín do chladu. Podávame naaranžované s hlávkovým šalátom. 

Paradajkový šalát

6 mäsitých paradajok, 1 červená cibuľa, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja lisovaného za studena, 1 čajová lyžička cukru, 2 polievkové lyžice vínneho octa, petržlenová vňať

 

Nakrájané paradajky vsypeme do misy. Pridáme nakrájanú cibuľu na drobno a petržlenovú vňať. Premiešame. V šálke urobíme z ostatných surovín a trocha soli zálievku, ktorou prelejeme paradajky v mise. Necháme postáť asi dve hodiny. Podávame k hlavnému jedlu ako prílohu.

Ako sme spracovávali paradajky v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/spracovavame-paradajky 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/je-cas-na-paradajky