Tento nálev sme doma používali asi na všetko. Naozaj. Uhorky, karfiol, cibuľky aj cvikľu. Tento rok si to doma pripomíname.
Nálev na mrkvu s hráškom
250 ml Ume octa, 600 ml vody, 20 g soli, 12 g krupicového cukru, 2 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia
Všetko premiešame a necháme na miernom plameni prevrieť pod pokrievkou asi päť minút. V pohároch nasypaný hrášok s mrkvou zalejeme horúcim nálevom a uzavrieme. Stará mama i prastará mama len otočila hore dnom a nechala v chladnej komore vychladnúť. A takto sterilizovala. No, nemáme takú komoru. Tak my ešte sterilizujeme pri 60 °C asi 12 - 15 minút. Necháme v hrnci úplne vychladnúť.
Nálev na uhorky
250 ml Ume octa, 600 ml vody, 20 g soli, 10 g krupicového cukru, 2 zrnká nového korenia, menšia mrkva, kôpor
Všetko premiešame a necháme na miernom plameni prevrieť pod pokrievkou asi päť minút. Precedíme. Do pohárov naukladáme uhorky. Zalejeme ich horúcim nálevom a uzavrieme. Sterilizujeme ako pri mrkve s hráškom.
Nálev na karfiol
250 ml Ume octa, 600 ml vody, 20 g soli, 12 g krupicového cukru, 5 zrniek čierneho korenia
Karfiol rozoberieme na malé ružičky a poukladáme do pohárov. Nálev necháme asi päť minút prevariť. Horúcim nálevom zalejeme. Poháre uzavrieme a sterilizujeme ako v predošlých receptoch.
Nálev na cvikľu
250 ml Ume octa, 600 ml vody, 20 g soli, 12 g krupicového cukru, 1 čajová lyžička anízu
Stará mama najprv cvikľu uvarila, ošúpala a pokrájala do pohárov. My už ju nevaríme. Takto nám chutí lepšie. Cvikľu nakrájame na polkolieska a naukladáme do pohárov. Zalejeme nálevom prevareným asi päť minút. Poháre uzavrieme a pri 80 °C sterilizujeme asi 30 minút. Necháme ich v hrnci úplne vychladnúť.
Nálev na drobné cibuľky
250 ml Ume octa, 600 ml vody, 20 g soli, 12 g krupicového cukru, 5 zrniek čierneho korenia, 3 zrnká nového korenia
Cibuľky ošúpeme - očistíme. Sparíme ich 2 minúty vo vriacej vode. Potom naukladáme do pohárov a zalejeme nálevom, ktorý sme uvarili asi päť minút a scedili. Sterilizujeme pri 60 °C asi 5 minút.