Posedieť si večer na balkóne či terase. Urobiť si dobré chlebíky, výbornú limonádu či možno aj alkoholický miešaný drink, k tomu si zobrať dobrú knihu, to je môj každoročný sen. Málokedy sa mi podarí si naozaj takéto niečo užiť. Keď však, sa mi to podarí, je to príjemné a ukľudňujúce. Odporúčam Vám všetkým.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 470
Pred nejakým časom, veru je to už dávno, veď vtedy boli moje deti malé. Presnejšie, je to viac ako pätnásť rokov, sme doma prvýkrát robili čokoládové figúrky. Celá kuchyňa bola od kakaa. Niektoré časti sme ani nikdy už neumyli. Vôbec mi to nevadilo. Urobili sme vtedy pár malých bomboniér pani učiteľkám v škôlke a v škole ako darčeky.
P.S.: Nezabudnite vmiešať aj ozaj štipku soli. Omnoho lepšie vyniknú chute.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 651
Keď som bola puberťáčka, zistila som, že na maminom robote ETA je aj možnosť namontovania zmrzlinového strojčeka. Dokonca k robotu patril aj krátky receptár. Viac mi nechýbalo. Skúsila som prvú. Vanilkovú a jahodovú. Boli trochu redšie než som chcela. Nedarilo sa mi ich tak vymiešať ako mali v obchode. Nemala som sa veľmi s kým poradiť. Vtedy nik doma nerobil zmrzlinu. Po pár pokusoch začala nádoba tiecť a tak bol koniec.
Začala som robiť ovocnú dreň a neskôr, neskôr som ju trochu spestrila.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 289
Minulý rok na jednej z vychádzok na kopce nad mestom sme našli miesto s množstvom lesných jahôd. Sú iné ako tie záhradné. Minulý rok sme nazbierali hlavne lístky na čaj. Máme radi čaj z lesných jahôd. Lístky sú výborné aj do lekvárov na dochutenie. No doniesli sme aj jahody. Skúsili sme urobiť kompót. V zime sme si ho nevedeli vynachváliť. A v malom poháriku sme ním obdarovali aj jednu kolegyňu. Nuž tento rok sa tiež chystáme na jahody do lesa. Nielen na samozber záhradných.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 419
Keď som bola malá, každý rok sme pestovali cvikľu. Každý rok sa robil koncom leta ten istý konzervovaný šalát s trochou soli, cukru a anízu. Nikdy sa mi neprejedol. Do dnes ho robievam a jeme celú zimu.
Odvtedy však sa aj viac zmenilo. Už môžem kúpiť cvikľu v obchode počas celého roka a môžem robiť nielen konzervovaný šalát, no aj šalát taký pre každý deň len z obvarenej cvikle. Mám ho veľmi rada aj ako obed či desiatu. No vlastná cvikľa, ktorú si vypestujem v záhradke je predsa len vlastná a lepšia.
Posledné štyri roky sa starám v škole o pozemok. Pôvodne som chcela na ňom tráviť relaxačné hodiny s deťmi s autizmom, ktoré máme v škole. Som zvyknutá, že práve tieto deti majú k záhradničeniu vzťah. Nevyšlo to. Pridali sa ku mne iné deti. Pestujeme spolu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 389
V máji a júni sa na našich stoloch viac objavujú čerešne. U nás v Dúbravke ešte v mojom detstve nebola o ne núdza. Na dedinou už divo rástli veľmi staré stromy a tak každý víkend bola bublanina či čerešňový závin. Bavilo nás triasť stromom, či liesť a v šiltovke doniesť domov malých či väčších červených plodov. Stromy už skončili životnú púť. Už musím kupovať.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 373
Šaláty ako desiata či príloha k obedu alebo obedovečeri alebo aj ako jednoduchý olovrant či desiata. Na sladko i slano. Závisí od surovín a množstva, ktoré použijeme. Prečítajte si a vyskúšajte, čo sme mali doma radi, keď som bola malaá ja, čo keď boli malé moje deti a čo jednávame teraz.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 436