Pozvala som do školy pani Janku z bratislavskej Hotelovej školy na Mikovíniho ulici. Je učiteľkou pre budúcich čašníkov a barmanov. 

Áno, poviete si, že čo sa má čo učiť taký čašmík. nie je to veru len tak. Ako správne obsluhovať, ako naservírovať, ako upraviť stôl... Nie, nestačí len pozrieť internet. Aj v takomto sú módne trendy a áno, aj tu sa to mení podľa reštaurácie s alebo bez hviezdičiek či podľa krajiny. Nielen takéto informácie podala žiakom, venovala sa im hlavne v praktickom. Miešali drinky, ktoré sú vhodné na letné večerné osvieženie a podávajú sa aj v dospeláckej spoločnosti, a to dokonca viac ako alkoholické. Dnešná móda preferuje viac nealko, a to z čerstvého ovocia a zeleniny premiešané s ľadovou drťou.

01

 2 cl čerstvo odšťavenej citrónovej šťavy, 8 cl odšťaveného pomaranča, 4 cl jahodového sirupu, 5 cl sóy, ľad

Do vysokého pohára (asi 4 dl) z hrubého skla vhodíme ľad. Jemne premiešame, aby sa ochladil pohár. Prilejeme najpr citrónovú šťavu, potom pomarančovú šťavu a premiešame vysokou lyžičkou. Prelejeme do podávacieho pohára (250 ml) cez sitko (vidíte na titulnom obrázku), v ktorom máme asi 2 kocky ľadu. Opatrne prilejeme sirup. Nakoniec opatrne prilejeme sódu. Nakoniec dozdobíme a vložíme slamku. 

02

2 cl jahodového sirupu, 1 citrón, 2 pomaranče 5 malín, 7 cl sódy, ľad

Pomaranče a citróny umyjeme pomocou kefky v prúde teplej vody. Necháme na sitku odkvapkať.

Do vysokého pohára (asi 4 dl) z hrubého skla vložíme asi 4 kocky ľadu. Jemne premiešame, aby sme ochladili pohár. Vsypeme poppučené maliny, na menšie kúsky pokrájané pomaranče a citrón. Dva kúsky pomaranča a jeden z citróna si necháme do podávacieho pohára. Premiešame dlhou lyžičkou alebo drevenou špachtlou. Snažíme sa scediť šťavu z pomaranča a citróna. Cez sitko vlejeme do podávacieho pohára (asi 250 ml), v ktorom máme 4 kocky ľadu, odložené kúsky pomaranča a citróna. Opatrne prilejeme sirup, ktorý cez ľad a šťavu klesne na spodok. Prilejeme sódu. Podávame so širokou slamkou a dlhou lyžičkou. Povrch môžeme ozdobiť medovkou. 

03 

5 lístkov mäty priepornej (nie inej), 1/4 limetky, 2 čajové lyžičky trstinového cukru, 7 cl sprite, drvený ľad, 5 cl sódy

Limetku umyjeme kefkou pod tečúcou teplou vodou a na sitku necháme odkvapkať. 

Na dno vyrokého aj širokého pohára z hrubého skla (400 ml) vložíme mätu, pokrájanú limetku aj s kôrou. Prisypeme cukor. Dreveným drvičom roztlačíme. Pridáme dve polievkové lyžice ľadu, zalejeme sprite a nakoniec opatrne dolejeme sódu. Môžeme dozdobiť kúskom citróna alebo limetky napichnutej na špajli. Podávame so širokou slamkou a dlhou lyžičkou.

Žiaci si obnovili učivo o hustote tekutín a niektorým sa naozaj podaril aj pásikavý nápoj. Uvedomili si aj dôslednosť s akou je dôležité pracovať, aby nápoj dobre chutil i výborne vyzeral.