Od jesene až do jari sú u nás veľmi obľúbené polievky. Vývary s haluškami či inou závarkou počas víkendov. V týždni hlavne zahustené polievky zeleninou či mäsom nakoľko si musíme stravu nosiť v termoskách do práce či školy, je to asi najjednoduchšie. No nielen jednoduchšie, ale aj zdravšie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 143
Občas nerozmýšľate veľmi nad tým, že aké pripravíte mäso na obed, no robí vám ťažkosti akú prílohu? Alebo Niekedy urobíte viac mäsa, aby zostalo na dva dni, no na druhý deň už nechcete podávať rovnakú prílohu? Potom máme pre Vás pár odporúčaní.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 139
Tvaroh je vlastne niečo ako čerstvý syr. Dnes v obchode dostaneme mäkký, hrudkovitý, ochutený i bez príchute...
V mojom detstve sme si tvaroh radšej robili doma sami. Keď boli moje deti malé, párkrát sme doma skúsili urobiť. Syn potom v škole ukazoval na prírodovede ako sa robí. Spolužiaci boli prekvapení, že to nie je nič zložité. Ibaže! Kde dnes vieme kúpiť čerstvé mlieko, ktoré skysne? Ak bývame v meste a teda asi ani my ani naši susedia nemajú bežne doma kravu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 214
Chvíľu pred vianočnými sviatkami nás doma napadlo urobiť si vlastnú kyslú kapustu. Čo nás k tomu viedlo? Prekvapenie, že všetky kapusty v obchodoch sú robené rýchlo kvasením s použitím pšenično-ražného chleba. Veru len náhodou sme sa dostali ku kapuste, ktorá bola robená tak normálne, ako si pamätám z detstva. Nuž padlo rozhodnutie. Vedeli sme, že do Vianoc to nestihne vykvasiť a celkovo sme to brali ako pokus. Vtedy som neriešil ani, že by sme si kúpili nejaký sud. Použili sme 5-litrový sklenený pohár. Podarilo sa aj tak.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 279
V tomto novoročnom období som rovnako ako na jeseň vždy viac milovala polievky a prívarky. Ani teraz to nie je inak. Máme však doma akosi viac fazule ako som chcela, nuž varíme čo najviac práve z nej. Ponúkam Vám moje staro-nové recepty. Niektoré z nich sú zo zápiskov prastarej mamy, niektoré starej mamy i mamy a troška som ich upravila - veď veľa surovín spred sto rokov sa už nedá kúpiť a zatiaľ som si ich nedokázala vypestovať sama. Je mi ľúto,
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 280
Už dlšie obdobie - konkrétne sedemnásť rokov jsú pre nás Tri krále významným sviatkom.Pýtate sa prečo? Nuž naše dobre-napady.sk sa narodili práve v tento deň chvíľu po deviatej ráno.
Tento rok nebudeme oslavovať. Tento rok budeme mať veľké slávnostné raňajky so všetkým možným na stole. Skúste si urobiť aj Vy. Takéto posedenie s rodinou, ďobkanie do všetkého čo oči vidia a chlipkanie výbornej kávy i dobrého čaju, rozhovor o všetko i o ničom... Je fajn začať takto deň či možno aj celý rok.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 146
Máte na Silvestra doma svojich rodičov či svokrovcov? Musíte sa ukázať čo viete navariť? Alebo máte chuť na zmenu či zmenu musíte spraviť pre diétu, ktorú musíte dodržiavať? Jednoducho, otvorte a prečítajte si naše návrhy na to, čo ponúknuť na silvestrovskú večeru rodine.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 517