Vždy sme mali kôpor v záhrade všade. Vyrástol aj tam, kde sme to ozaj nečakali. Posledné tri roky mi však nevyrastie ani tam, kde som ho vysiala. Až tento rok. Konečne. Veľmi nám chýbal.
Tento rok sme semiačka namočili do horúcej vody z večera do rána, potom osušili a až potom sadili. Nuž, a? Vyšlo to!
Milujeme kôprovú omáčku, polievku. Pridávame ho aj do tekvicovej a občas aj do zemiakových placiek. Tvarohová nátierka s kôprom patrí u nás k najobľúbenejším.
Kôpor obsahuje vitamín C, antioxidanty. V menšom množste vitamíny E a B aj železo... Mrazíme ho aj sušíme, aby bolo dosť na jeseň a zimu.
Kôprový čaj
1 polievkovú lyžicu sušeného kôpru zalejeme 500 ml vracej vody. Necháme asi pol hodiny luhovať. Scedíme a môžeme popíjať.
Tento čaj máme radi počas jesene aj zimy. Milujeme ho keď sa vrátime premrznutí z dlhej vychádzky.
Kôprový odvar
na dezinfekciu ústnej dutiny
1 polievkovú lyžicu sušeného kôpru zalejeme 300 ml vriacej vody. Necháme štvrťhodiny luhovať. Následne scedíme a vyklokceme si ústnu dutinu pričom aspoň 1 - 2 minúty necháme pôsobiť v ústach.
na prehriatie nôh
Počas chrípky a prechladnutia ho považujeme za jeden z troch vynikajúcich liekov. 2 polievkové lyžice sušeného kôpru zalejeme 1,5 litrom vriacej vody v lavóri. Necháme asi štvrťhodiny pôsobiť. Namočíme si nody na asi desať minút.
Kôpor na zimu
Výborné dochudzovadlo. Používame ho pri príprave pečených zemiakov, zemiakovej polievky, pri dusení hovädzieho mäsa.
100 g čerstvého zeleného kôpru natrháme na drobno do misy. Na kôpor nastrúhame na jemno kôru z jedného citróna. Potom pridáme šťavu z polovice citróna a premiešame. Pridáme popučené dva strúčiky cesnaku a znova premiešame. Primiešame polovicu čajovej lyžičky soli a čajovú lyžičku slnečnicového oleja lisovaného za studena. Premiešame. Vložíme do nádobiek z tmavého skla a skladujeme v chlade.
Alebo ako mrazíme kôpor
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/ako-mozeme-vyuzit-formicky-na-lad