a možno ich aj konzervujeme.

Často používam pri pečení aj konzervovaní hrušiek recepty ako pri jablkách. Ibaže zmenšujem objem cukru a vody. Hrušky sa mi zdajú sladšie a mám pocit, že púšťajú viac tekutiny - hlavne tie letné odrody. 

Hruškový džem

1 000 g hrušiek, 40 g kryštálového cukru, 50 ml vody, 2 polievkové lyžice medu, 6 klinčekov, 2 badiány, pektín na kilogram ovocia

Hrušky očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Posypeme cukrom a podlejeme vodou. Pod pokrievkou necháme dusiť asi 10 minút spolu s klinčekmi a badiánom. Rozomelieme, pridáme pektín, premiešame a dovaríme 5 - 6 minút za jemného miešania. Naplníme do dobre umytých a vriacou vodou vypláchnutých pohárov. Prikryjeme viečkom, uzavrieme. Otočíme hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme úplne vychladnúť. 

Mriežkový koláč s hruškami

500 g hladkej múky T650, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, štipka soli, 70 g práškového cukru, 150 g zmäknutého masla, 3 vajíčka, asi 5 polievkových lyžíc teplého mlieka

Múku preosejeme s práškom do pečiva a soľou, práškovým cukrom. Do misy s múkou pridáme pridáme vajíčka, mlieko a maslo. Vyhnetieme vláčne cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chlade aspoň pol hodiny. 

2 polievkové lyžice Umu, 750 g nastrúhaných hrušiek na hrubo, 50 g krupicového cukru, prípadne hrozienka

V mise premiešame všetky suroviny a necháme asi 5 minút odpočívať, aby sa rozpustil cukor a premiešali chute.

Asi dve tretiny cesta vyvaľkáme a vsunieme do pekáča s vyššími okrajmi. Cesto vytiahneme aj po okrajoch až von z pekáča. Vložíme hruškovú zmes. Zo zvyšku cesta narežeme pásy, ktorými prikryjeme hrušky akoby sme vytvorili mriežku. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút.

Ovocný nápoj

2 malé hrušky, 1 kivi, 1/2 manga, nakrájané vetvička mäty

Hrušky odšťavíme a v mixéri rozmixujeme spolu s kivi, mangom a mätou. Nápoj je vhodný na podávanie k chlebu s maslom alebo lievancom.