V lete sú našim obľúbeným jedlom. Keď nás chytí letná nádcha či bolesť hrdla, ešte viac.
Šalát z mangoldu
500 g stopiek z mangoldu, 10 redkvičiek, 80 g žltej cibule
na nálev: 20 g kvalitného oleja, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, estragón, troška práškového cukru
Mangoldové stopky pokrájame na menšie plátky a uvaríme vo vode do skoro mäkka. Necháme odkvapkať. V mise na šalát premiešame mangold s nakrájanou redkvičkou na a cibuľou. Zalejeme nálevom. Premiešame. Môžeme podávať. Šalát je vhodný k varenému mäsu.
Chrípkový šalát
1 veľká žltá cibuľa, 1 hlavička cesnaku, 2 mäsité paradajky zbavené šupy, 2 biele redkvičky, soľ, ocot, olej, mleté biele korenie, petržlenová vňať, citrónová šťava
Cibuľu a cesnak pokrájame na drobno. Premiešame ich s olejom, octom, soľou a korením. pridáme na menšie kúsky nakrájané redkvičky a paradajky. Premiešame. Rozdelíme do misiek a v miskách posypeme potrhanou petržlenovou vňaťou. Podávame k varenému hovädziemu mäsu alebo divine.
Šalát zo žeruchy
200 g žeruchy, 150 g cherry paradajok, 2 kolieska zaváraného ananásu
na nálev: šťava z 1 citróna, 100 g jogurtu, soľ, med
Posekanú žeruchu premiešame s pokrájanými paradajkami na polovičky. Pridáme na osminy nakrájaný ananás. Zalejeme nálevom. Premiešame a necháme aspoň pol hodiny stáť. Podávame v miskách dozdobené lístkami žeruchy. Šalát je vhodný ku grilovanému mäsu.
Pomarančový šalát