Pred pár rokmi, na jar v roku 2020, sme na školskom dvore našli pri pretŕhaní buriny klíčiaci orech. Posadili sme ho na lepšie miesto. Dnes už má viac ako meter. Nevieme sa dočkať jeho plodov. Keď v škole vyberáme recepty, čo upečieme na párty či filmovú noc, väčšina návrhov obsahuje orechy. 

A aké máme radi doma koláčiky? Pár Vám ich ponúkame. 

 Orechovo-kávová torta

na cesto: 6 vajíčok, 100 g mletého cukru, 150 g mletých orechov, 2 čajové lyžičky mletej zrnkovej kávy, 50 g kryštálového cukru, šťava z 1 citróna

na plnku: 50 g čokolády 75 %, 20 g masla, 2 žĺtky, 130 g práškového cukru, 2 čajové lyžičky mletej zrnkovej kávy, 50 ml Umu

čokoládová poleva

Žĺtky s práškovým cukrom a citrónovou šťavou vymiešame do penista. Ku žĺtkom primiešavame po troche mleté orechy, kávu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Primiešame do snehu kryštálový cukor. Potom obe časti ručne spojíme. vlejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C. Tortu necháme vychladnúť. Rozkrojíme na tri pláty. Potrieme plnkou a znova spojíme do torty. Polejeme čokoládovou polevou. 

Rozpustíme čokoládu. K vychladnutej pridáme maslo, žĺtky, práškový cukor, mletú kávu a všetko spolu dobre vymiešame. Po troche vmiešame Um. 

 Orechový koláč

na cesto: 200 g masla, 3 žĺtky, 125 g práškového cukru, 325 g hrubej pšeničnej múky

na plnku: 3 bielky, 50 g práškového cukru, 100 g masla, 70 g pomletých orechov

Najprv maslo s cukrom vymiesime do penista. Postupne vmiešavame po jednom žĺtky a po troche múku. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka vložíme do vymasteného pekáča. Cesto potrieme plnkou. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme. Až po vychladnutí nakrájame na "obdĺžniky".

Plnku začneme robiť miešaním bielkov s práškovým cukrom, maslom a orechmi. 

 Orechové rožteky

200 g hladkej pšeničnej múky T650, 220 g masla, 50 g vanilkového cukru, 75 g mletých orechov, 1 vajíčko

Múku preosejeme. Do múky vsypeme na drobné kúsky nakrájané maslo. Pridáme vanilkový cukor, mleté orechy a vajíčko. Vypracujeme cesto. Na doske vytvarujeme drobné rožteky, ktoré poukladáme na papierom vyložený pekáč. Upečieme do ružova vo vyhriatej rúre na 200 °C. Ešte teplé obalíme v zmesi vanilkového a práškového cukru. 

 Orechové medovníčky

350 g hladkej múka T650, 1 čajová lyžička kypriaceho prášku, 220 g práškového cukru, 3 vajíčka, 4 mleté klinčeky, asi 3 polievkové lyžice medu, 50 g mletých orechov

Múku preosejeme s cukrom, klinčekmi a práškom do pečiva. Primiešame mleté orechy. Med a vajíčka vymiešame zvlášť. Potom všetko premiešame. Vymiešame cesto. Na doske vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme tvary medovníkov. Položíme ich na papierom vyložený pekáč. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. 

Z tohto cesta zvyčajne vykrajujem väčšie medovníky - srdce alebo macíka. Tieto medovníky zvyknem dávať ako darčeky. 

 

 Čo sme písali o orechoch pred časom

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/779-spracovavame-orechy 

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/1816-rozpravame-sa-o-orechoch 

 O gaštanch

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/748-spracovavame-gastany