Egreš je ovocie, ktoré milujem od detstva. Moja mama to nevedela pochopiť. Všetky deti odúvali ústa, ak urobila stará mama koláč či kompót z egrešov. Sttará mama vždy tvrdila, že je výživnejší ako pomaranč či iný citrus.
Dnes už viem, že mala pravdu. 100 g egrešov podľa vedcov obsahuje cez 500 mg vitamínu C. Tiež ho považujú za najlepší antioxidant na svete. určite som to ako dieťa nevedela. Asi nejaké bunky vo mne to cítili.
Čo varíme doma z egrešov dnes
Rýchla egrešová limonáda
250 ml egrešov, 750 ml vody, 1 polievková lyžica medu, 150 ml ľadu, pár lístkov medovky
Egreše s vodou rozmixujeme do hladka. Prelejeme cez sitko do džbánu s medom s medom. Premiešame medovku. Môžeme podávať.
Egrešový mušt na zimu
500 g regrešov, 5 lístkov egrešov, 5 lístkov mäty, 175 g trstinového cukru, 2 000 ml vody
Egreše rozmixujeme s vodou a lístkami. Necháme asi dve hodiny pôsobiť. Následne precedíme cez sito do hrnca s cukrom. Za občasného premiešania na slabom plameni rozpustíme cukor. Nevaríme! Vlejeme do fliaš. Fľaše uzavrieme a sterilizujeme pri 80 °C asi 10 minút.
Egrešová marmeláda
1 000 g egrešov, 750 g krupicového cukru
Egreše umyjeme a očistíme od stopiek a lístočkov. Egreše vhodíme do hrnca. Pár egrešov narežeme, aby vznikla tekutina, v ktorej na miernom plameni podusíme egreše asi desať minút. Vmiešame cukor. Za občasného premiešania varíme na miernom plameni do hustoty akú chceme. vlejeme do pohárikov, uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Egrešový kompót
nálev: 1 000 ml vody, 375 g krupicového cukru
Uvaríme nálev, ktorým zalejeme umyté a očistené egreše v pohároch. Poháre uzavrieme. Sterilizujeme pri 90 °C asi 10 minút.
Ako sme spracovávali egreše kedysi
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/spracovavame-egrese