V lete nám omnoho viac chutí kombinácia šalátu a grilovaného či vareného mäsa alebo len také šaláty s krutónkami. Na ľahký obed i večeru. Na sladko i slano.

Pekingský šalát

500 g pegingskej kapusty, 120 g bielej cibule, 2 polievkové lyžice vínneho octa, 20 g slnečnicového oleja lisovaného za studena, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 1 čaková lyžica krupicového cukru, soľ, mleté čierne korenie

Očistenú a umytú kapustu nakrájame na rezance. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké polkolieska. Premiešame v mise na šalát. Primiešame soľ a korenie. Zľahka premiešame. Prelejeme nálevom urobeným z ostatných surovín. Necháme postáť v chlade asi dve hodiny. Podávame k pečenému mäsu alebo grilovanímu. 

Šalát z morčacieho mäsa

 250 g morčacích pŕs, maslo, soľ, mleté biele korenie, 400 g broskyňového kompótu, 400 g sterilizovaného hrášku, 100 ml bieleho suchého vína, 250 g majonézy

Mäso okoreníme a osolíme. Opečieme z oboch strán na masle. Pokrájame ho na menšie kocky a vsypeme do misy na šalát. Pridáme hrášok bez nálevu. Pridáme aj broskyne nakrájané na kocky bez nálevu. Premiešame. Zmiešame v inej miske víno s majonézou. Potom spojíme obe časti. Premiešame. Necháme asi hodinu postáť. Podávame s tmavým chlebom.

Hubový šalát

250 g čerstvých húb, 50 g cibule, 50 g paradajkového pretlaku, 50 g slnečnicového oleja, 100 ml suchého bieleho vína, 1 bobkový list, 2 zrnká čierneho korenia, petržlenova vňať, soľ

Očistíme huby a nakrájame na štvrťky alebo osminky a na drobno nakrájanej cibuľke opečieme. Pridáme čierne korenie, bobkový list, soľ. Premiešame. Víno premiešame s pretlakom a zalejeme huby. Dodusíme do mäkka. Podávame vychladnuté premiešané s natrhanou petržlenovou vňaťou a tmavým chlebom.

Ľubicin šalát

200 g karotky, 200 g jabĺk, 200 g banánov, 8 - 10 nahrubo posekaných orechov, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica za studena lisovaného slnečnicového oleja

Očistenú mrkvu postrúhame na hrubom strúhadle. Primiešame jablká pokrájané na tenké polkolieska. Prelejeme citrónovou šťavou a olejom. Zľahka premiešame a pridáme na tenké kolieska nakrájané banány. Zasypeme orechami. Podávame na desiatu alebo na olovrant.