Kura nie je u nás doma práve obľúbené. Nie, nie je to len rozmar. Vlastne ho zakázali kedysi jesť mojim deťom lekári na endokinológii. Občas však predsa len navaríme. 

Vyberte si z našej ponuka alebo z toho, čo chutí nám doma.

Kurča na zelenine

1,5 kg kurča, 250 g koreňovej zeleniny, 2 veľké mäsité paradajky, 150 ml kyslej smotany, 3 polievkové lyžice oleja, soľ, mleté biele korenie, citrónová šťava

Kurča dobre umyjeme, rozštvrtíme a osolíme zo všetkých strán. Na oleji opečieme nakrájanú koreňovú zeleninu. Na zeleninu poukladáme paradajky pokrájané na kolieska. Pridáme mleté biele korenie. Na paradajky položíme kurča, prikryjeme pokrievkou. Podlejeme horúcou vodou. Dusíme asi pol hodiny. Znova podlejeme horúcou vodou. Podusíme asi pol hodinu. Vyberieme kura na teplý tanier. Zeleninu rozmixujeme a premiešame so smotanou. Dochutíme citrónovou šťavou a soľou. Kura vrátime späť do hrnca, prikryjeme pokrievkou a dusíme ešte štvrťhodiny. Podávame s krajcom čierneho chleba. 

Talianské kura

1,5 kg kura, 500 g špagiet, 50 g masti, 150 g čerstvých húb, 2 mäsité paradajky, soľ, petržlenová vňať

Špagety uvaríme podľa návodu. V hlbšej panvici na masti opečieme nakrájané huby. Udusíme ich do polomäkka. Primiešame špagety a nakrájané paradajky bez šupky. Všetko zapsypeme množstvom petržlenovej vňate. Premiešame.

Kým sa dusili huby, umyjeme kura a osolíme zvonka aj z vnútra. Kura naplníme špagetovou zmesou. Položíme na pekáč. Prikryjeme alobalom. Vložíme do rúry a pri 180 °C pečieme asi hodinu. Občas podlejeme. Potom odkryjeme a prelejeme kura horúcou vodou alebo horúcim výpekom. Zapekáme pri teplote 210 °C asi štvrťhodiny. 

Podávame so zvyškom špagiet a zeleninovým šalátom. 

Vyprážané kuracie stehná

4 kuracie stehná, 2 vajíčka, 2 polievkové lyžice mlieka, 50 g postrúhaného Eidamu na jemno, 50 g hladkej kukuričnej múky, olej

Stehná zbavíme kože a osolíme zo všetkých strán. Necháme odležať. Vymiešame žĺtka do penista. Primiešame mlieko a syr. Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh. Kuracie stehná obalíme v múke a cestíčku. Nakoniec v snehu. Vypražíme v rozpálenom oleji. Podávame so zeleninovou oblohou a varenými zemiakmi.

Pikantné kura

1 kg kuraťa, 50 g maizeny, 50 g nesladeného kondenzovaného mlieka, 50 g masla, soľ, mletý zázvor, , kari korenie

V maizene rozmiešame soľ, zázvor a kari korenie. Kurča rozštvrtíme a potrieme kondenzovaným mliekom zo všetkých strán. Potrieme maizenovou zmesou. Položíme na maslom vytretý pekáč. Povrch pokvapkáme rozpusteným maslom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Po asi polhodine kuracie štvrte otočíme, pokvakáme maslom a pečieme ďalej asi pol hodiny. Podávame s varenou červenou ryžou.