V lete si občas kúpime banány, aby sme si urobili napríklad ovocnú zmrzlinu. No, nekupujeme ich tak často ako na jeseň a v zime. V tomto chmúrnejšom čase banány veľmi obľubujeme. Jeme surové, v ovocnom šaláte, ... upečieme z ich niečo či urobíme výborný nápoj na raňajky. Áno, urobíme si aj zmrzlinu občas cez víkend či sviatok.
Marhuľový lekvár
250 g banánu, 500 g marhúľ, šťava z 1 limetky
Marhule očistíme a rozpolíme. Prelejeme ich šťavou z limetky. Premiešame. Vmiešame pokrájaný banán. Na malom plameni pod pokrievkou udusíme asi 5 minút. Potom odokryjeme a rozmixujeme. Za občasného miešania varíme nad parou do požadovanej hustoty.
Banánový chlieb
100 g celozrnnej pšeničnej múky, 125 g krupicového cukru, 2 vajíčka, 45 ml slnečnicového oleja, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 1*2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 3 veľké mäkké banány
Vajíčka s cukrom vymiešame do penista. Po kvapkách za stáleho miešania pridávame olej. Po dobrom premiešaní po lyžiciach pridáme múku. Všetko ešte premiešame. Banány vidličkou popučíme do kaše, ktorú po lyžiciach vmiešame do zvyšku. Cesto vlejeme do vyššieho pekáča vymasteného jemnou vrstvou masla. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme do ružova asi 35 minút.
Banánové mlieko
2 veľké mäkké banány, 2 polievkové lyžice vanilkového cukru, 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny, 500 ml mlieka, 2 polievkové lyžice maizeny, 20 g posekaných mandlí
Polovicu mlieka s cukrom necháme nad parou variť. V druhej polovici mlieka vymiešame majzenu a popučený 1,5 banánu. Vmiešame do vriaceho mlieka a za stáleho miešania povaríme 3 - 4 minúty. Mlieko rozlejeme do duritkových pohárov. Na povrch mlieka v pohárov posypeme na drobno pokrájaný banán. Na každé mlieko položíme trocha zmrzliny a nakoniec posypeme mandľami.
Ovocná koža
Zmrzlina
Zmrzlina na Vianoce či Silvestra (dobre-napady.sk)