V lete si občas kúpime banány, aby sme si urobili napríklad ovocnú zmrzlinu. No, nekupujeme ich tak často ako na jeseň a v zime. V tomto chmúrnejšom čase banány veľmi obľubujeme. Jeme surové, v ovocnom šaláte, ... upečieme z  ich niečo či urobíme výborný nápoj na raňajky. Áno, urobíme si aj zmrzlinu občas cez víkend či sviatok. 

Marhuľový lekvár

250 g banánu, 500 g marhúľ, šťava z 1 limetky

Marhule očistíme a rozpolíme. Prelejeme ich šťavou z limetky. Premiešame. Vmiešame pokrájaný banán. Na malom plameni pod pokrievkou udusíme asi 5 minút. Potom odokryjeme a  rozmixujeme. Za občasného miešania varíme nad parou do požadovanej hustoty.

Banánový chlieb

100 g celozrnnej pšeničnej múky, 125 g krupicového cukru, 2 vajíčka, 45 ml slnečnicového oleja, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 1*2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 3 veľké mäkké banány

Vajíčka s cukrom vymiešame do penista. Po kvapkách za stáleho miešania pridávame olej. Po dobrom premiešaní po lyžiciach pridáme múku. Všetko ešte premiešame. Banány vidličkou popučíme do kaše, ktorú po lyžiciach vmiešame do zvyšku. Cesto vlejeme do vyššieho pekáča vymasteného jemnou vrstvou masla. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme do ružova asi 35 minút.

Banánové mlieko

2 veľké mäkké banány, 2 polievkové lyžice vanilkového cukru, 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny, 500 ml mlieka, 2 polievkové lyžice maizeny, 20 g posekaných mandlí

Polovicu mlieka s cukrom necháme nad parou variť. V druhej polovici mlieka vymiešame majzenu a popučený 1,5 banánu. Vmiešame do vriaceho mlieka a za stáleho miešania povaríme 3 - 4 minúty. Mlieko rozlejeme do duritkových pohárov. Na povrch mlieka v pohárov posypeme na drobno pokrájaný banán. Na každé mlieko položíme trocha zmrzliny a nakoniec posypeme mandľami. 

Ovocná koža

Ovocná koža (dobre-napady.sk) 

Zmrzlina

Zmrzlina na Vianoce či Silvestra (dobre-napady.sk)