Keď som bola malá, mali sme doma zmrzlinovač na robot ETA. Mal len objem 250 ml, ale na moje pokusy to úplne stačilo. Dnes sa už dá kúpiť zmrzlinovač v každom dobrom obchode. Rôznych tvarov, farieb i veľkostí. Ak máte doma chuť na zmrzlinu, ktorú nemajú v najbližšom obchode či máte chuť robiť s deťmi niečo ako chemický pokus, potom rozhodne odporúčame.
Ako je to už dávno. Už deväť rokov, čo sme si s kamarátkami kúpili zmrzlinové strojčeky. Hneď sme robili zmrzlinu. Veď ako inak.
Prvá zmrzlina v zmrzlinovom strojčeku (dobre-napady.sk)
Naše obľúbené. Určite si obľúbite aj Vy.
Banánová zmrzlina
500 ml mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 4 žĺtka, 150 g práškového cukru, 2 zrelé banány
1. V kastróle zmiešajte mlieko so šľahačkou, polovicou cukru a rozmixované banány. Za stáleho miešania ohrievajte, kým sa nezačne tvoriť pena.
2. V mise vymiešajte žĺtka s druhou polovicou cukru. Za stáleho šľahania pri nízkych otáčkach rovnomerne prilievajte ochladené banánové mlieko (môže byť teplé, ale nie vriace). Keď je zmes dobre zmiešaná prelejte ju do kastróla a za stáleho miešania drevenou vareškou ju zohrievajte, kým nezhustne (cca 85°C). Ak zbadáte malé hrudky ihneď zmes odstavte! Ak už vznikli malé hrudky zmes preceďte cez jemné sitko.
3. Zmes nechajte vychladnúť v chladničke niekoľko hodín, príp. aj cez noc.
4. Keď je zmes dobre vychladená nalejte ju do zmrzlinového stroja a postupujte podľa pokynov výrobcu a nechajte robiť zmrzlinu. Po dokončení dajte zmrzlinu do uzavretej nádoby a nechajte ju v mrazničke dotuhnúť.
Ak je zmrzlina veľmi tuhá, dajte ju do chladničky, kým nezmäkne.
Čučoriedková zmrzlina
500 ml mlieka plnotučného, 50 ml rozmixovaných čučoriedok, 3 kopcovité polievkové lyžice Maizeny, 3 kopcovité polievkové lyžice kryštálového cukru
Majzenu s cukrom rozmiešame v mlieku a za stáleho miešania varíme do polohustého pudingu. Potom vmiešame čučoriedky. Odstavíme a chvíľu miešame.
Necháme vychladiť za občasného premiešania. Schladíme asi pol hodinu v chladničke a môžeme vlievať do zmrzlinového strojčeka. V strojčeku spracovávame asi 25 minút.
Vanilková zmrzlina
200 ml plnotučného čerstvého, 200 ml šľahačky, 2 žĺtka, 50 g práškového cukru, 2 vanilkové cukre, 1 vanilkový struk
Mlieko spolu s rozrezaným strukom necháme zohriať na 70°C. Zatiaľ si vymiešame do biela žĺtka spolu s cukrami. Primiešame do mlieka a za stáleho miešania na miernom plameni zohrejeme na asi 85°C. Potom prudko schladíme a vmiešame vyšľahanú šľahačku. Necháme stuhnúť v chladničke 3 - 4 hodiny.
Potom šľaháme v zmrzlinovom strojčeku.
Jahodová zmrzlina
500 g jahôd, 100 g práškového cukru, 150 g hrudkovitého tvarohu, 200 g hustej (tučnej) kyslej smotany, 100 g smotany na šľahani (44 % a viac), 2 polievkové lyžice jahodového sirupu
Umyté a osušené jahody nakrájame na polovice, možno štvrtiny. Vložíme ich do vyššieho hrnca a zasypeme cukrom a zalejeme sirupom. Dobre premiešame. Po asi štvrťhodine ich rozmixujeme na jemné pyré. V inej nádobe do hladka rozmixujeme tvaroh so smotanami. Zľahka zmiešame a môžeme šľahať zmrzlinu v zmrzlinovači podľa druhu zmrzlinovača či návodu.
Vanilková zmrzlina bez strojčeka
200 ml šľahačky, 1 čajová lyžička vanilkového sirupu, 125 ml Salka
Šľahačku vyšľaháme. Vmiešame do nej ručne vanilkový sirup a Salko. Celé vljeme do formičky a necháme zmraziť asi štyri hodiny. Potom podávame.
Jahodový mrazený dezert
50 g prezretého banánu, 50 g lesných jahôd, 2 polievkové lyžice mäkkého tvarohu
Banán a jahody zamrazíme asi dve hodiny. Potom rozmixujeme s tvarohom. A ihneď ponúkame.
Jahodová dreň
600 g jahôd, 100 g trstinového cukru, 100 ml vody, 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy, hrsť mätových listov
Cukor v kastróliku zalejeme vodou a spolu smätou prehrejeme dovtedy, kým sa nerozpustí cukor. Následne odstavíme. Jahody rozmixujeme spolu s citrónovou šťavou. Keď vody vychladne, vyberieme lístky mäty a premiešame ju s jahodami. Vlejeme do misiek na ľad alebo do mraziacich misiek a necháme asi dve hodiny zmraziť.
Mrazené kocky do mlieka, kakaa či kávy
75 g Piknik, 125 g šľahačka 40 %
Do šľahačky vlievame opatrne Picknik a stále šľaháme. Je vhodnejšie robiť to na šľahači, nie ručne, ak nemáte dostatok zručnosti. Vlejeme do nádobiek na ľad a necháme asi 40 minút zmraziť. Potom vyklopíme.
Ak máte zmrzlinový strojček, môžeme aj tam vyšľahať. Je to vynikajúca krémová chuť.