Nedávno sme si kúpili zmrzlinovač, tak sme samozrejme museli začať robiť zmrzlinu. Tu je zdokumentovaný výsledok jedného našeho pokusu - recept na výbornú čokoládovú zmrzlinu.
Asi takto začínal úvodný článok o výrobe zmrzliny na našej stránke pred pár rokmi.
Na začiatku sme si pripravili: {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/zmrzlina6.jpg}
500 ml mlieka
250 ml šľahačky
160 g práškového cukru
4 žĺtka
100 g horkej čokolády, dali sme 80% čokoládu
Najprv sme do dvojlitrového hrnca dali mlieko, šľahačku, približne polovicu cukru a nalámanú čokoládu. Toto všetko sme zmiešali a dali zohrievať. Usilovne sme miešali, až kým sa zmes nespenila.
Potom sme mlieko odstavili a pripravili sme si žĺtka zo zbytkom cukru do misy.
Medzitým sme občas premiešali čokoládové mlieko, aby sa nevytvorila "koža" navrchu. Žĺtka s cukrom sme vymiešali do penista.
Mlieko sme ešte trošku ochladili vo vodnom kúpeli, aby nebolo príliš horúce a pomaly, za stáleho šľahania na nízkych otáčkach, sme ho vlievali do vymiešaných žĺtok.
Keď boli žĺtka s mliekom poriadne zmiešané, celú zmes sme dali do hrnca sa začali ohrievať. Na začiatku bola zmes riedka, z varešky stiekla.
Opatrne sme ju ohrievali, až kým nezačala byť horúca. Tu sme si zobrali na pomoc teplomer, aby sa nám to nezrazilo a miešali sme a merali teplotu súčasne. Pri cca 70°C pena vzniknutá zašlahaním mlieka do žĺtok začala opadávať a zmes pomaly začínala hustnúť. Pri 85°C bola zmes hotová. Odstavili sme a dali sme za občasného miešania chladiť do vodného kúpeľa.
Keď mala teplotu okolia, preliali sme ju do uzatvárateľnej misky a dali ju chladiť do chladničky.
Po niekoľkých hodinách a niekoľkých premiešaniach ("nech to ide rýchlejšie") bola zmes dobre vychladená, teda mala okolo 7°C. Nachystali sme si zmrzlinovač, naliali sme do neho zmes a nechali robiť zmrzlinu...
Po približne 30 minútach bola zmrzlina hotová.
Dali sme ju do uzatvárateľných pollitrových misiek a šup do mrazničky, nech ešte trochu stuhne. Za hodinku, dve sa už mohla podávať...
Zjedla sa veľmi rýchlo... druhého dňa po nej už nebolo ani pamiatky...
Ak čokoládu vymeníme za vanilkový extrakt, alebo tobolku vanilky, dostaneme pravú vanilkovú zmrzlinu. Aj tú sme robili :-)
Rovnako si môžeme urobiť aj iné príchute, napríklad keď chceme nugátovú, dáme pol pohára nugátového krému (nutellu). Ak chceme jahodovú, po vychladení zmes zmiešame s rozmixovanými jahodami...
Fantázii sa medze nekladú!
V receptári na našej stránke nájde nájdete aj ďakšie, ktoré nám chutili:
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/46-mucniky/71-zmrzlina