V posledný deň júna pred štyrmi rokmi sme sa s dcérou zúčastnili kastingu vo varení. Kasting trval dlho, vonku teplo vnútrí klimatizácia, nervozita rástla a tak, keď som prišla na rad – zrazu som dostala trému a už som si len strážila svoju bodku, kde som mala stáť, aby ma dobre snímala kamera.
Na veľké prekvapenie – postúpila som – porote sa páčil môj nápad. Musím povedať, že mi veľmi dlho trvalo, kým som si uvedomila, že ma pochválili.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/ images/clanky/varime-pecieme/ovocna_koza2.jpg}
Z iných receptov v súťaži ma zaujal nápad na ovocnú kožu – nie len preto, že aj my sme súťažili v tej istej kategórii, ale aj preto, že to bolo niečo na spôsob našich prastarých mám. Pripomínalo mi to jeden jablkový koláč, ktorý som piekla 14 hodín a tiež to boli len jablká a nič iné a veľmi nám chutil. A robievam ho odvtedy často na jar aj na jeseň.
Víťazkou kategórie Rôzne v kuchárskej šou Recept na bohatstvo sa stala Tatiana Paďourová s Ovocnou kožou. Sama si myslí, že zaujala najmä originalitou. „Je to čisté ovocie,“ prezradila recept na úspech. A má pravdu. Aj mňa zaujalo to čísté ovocie.
Poznáte ma z mojich článkov, rada vymýšľam všeličo nové a tak som skúsila aj toto. Dcéra mi hneď oznámila, že predo mnou nič neutečie. Krútila hlavou a pomáhala mi očistiť jabĺčka a odšťavovať pomaranče na prvú dávku.
1. Verzia
250 g jabĺčok rozštvrtených aj so šupkou a 120 g banánu rozmixujeme s 40 ml pomarančovej šťavy.
2. Verzia
250 g jabĺčok rozštvrtených aj so šupkou a 120 g banánu rozmixujeme s 20 ml citrónovej šťavy a mäskom z polovice citróna.
3. Verzia
200 g jabĺčok rozštvrtených aj so šupkou a 120 g banánu rozmixujeme s 40 ml odštavenej mrkvy a 4 polievkovými lyžicami na jemno nastrúhanej mrkvy.
4. Verzia
200 g jabĺčok rozštvrtených aj so šupkou , 150 g banánu rozmixujeme s 40 ml pomarančovej šťavy a mäskom z jedného pomaranča.
5. Verzia
250 g zimných hrušiek rozštvrtených bez šupky a 120 g banánu rozmixujeme s 40 ml pomarančovej šťavy.
6. Verzia
120 ml jogurtu – tučného, 50 g horkej čokolády a 120 g banánu rozmixujeme.
7. Verzia
Hrsť jahôd, veľký banán a 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy.
8. Verzia
Rozmixujeme 8 vlašských orechov s menším jablkom.
Zakaždým vytvoríme hustotu detskej výživy. Potom rozlejeme na papierom vyložený pekáč. Sušíme pri teplote 50 - 70 stupňov asi 4 hodiny. Po vysušení stiahneme z papiera a nastriháme.
Nuž a skúsila som aj jednu na slano. Možno na Party by bola vhodná. Chutila viac dospelým ako deťom a puberťákom. Možno vo vašej rodine to bude inak.
200 g paradajok, kúsok papriky, 120 g zemiaku, trochu petržlenovej vňate a bazalky rozmixujeme s 40 ml zeleninového vývaru a mierne osolíme – dala som morskú soľ.
Postup je pri všetkých rovnaký
Rozmixovanú zmes hustú ako detská výživa rozotrieme na pekáči vyloženom papierom na pečenie na hrúbku asi 1 – 1,2 cm. Vložíme do rúry a sušíme pri 75°C asi 6-7 hodín. Lepšie ak necháte pootvorenú rúru, ak ju máte čím zachytiť. Ak nemáte, potom ju pravidelne otvárajte a zatvárajte, veď otvorené dvierka môžu zavadzať.
Potom stiahneme z plechu (fakt to vyzerá akoby ste niekomu sťahovali kožu) a rozstrihámena menšie kúsky. Ponúkame.