
Nedávno sme si kúpili zmrzlinovač, tak sme samozrejme museli začať robiť zmrzlinu. Tu je zdokumentovaný výsledok jedného našeho pokusu - recept na výbornú čokoládovú zmrzlinu.
Asi takto začínal úvodný článok o výrobe zmrzliny na našej stránke pred pár rokmi.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2565

V posledný deň júna pred štyrmi rokmi sme sa s dcérou zúčastnili kastingu vo varení. Kasting trval dlho, vonku teplo vnútrí klimatizácia, nervozita rástla a tak, keď som prišla na rad – zrazu som dostala trému a už som si len strážila svoju bodku, kde som mala stáť, aby ma dobre snímala kamera.
Na veľké prekvapenie – postúpila som – porote sa páčil môj nápad. Musím povedať, že mi veľmi dlho trvalo, kým som si uvedomila, že ma pochválili.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 6508

Už je o chvíľu čas na marhule. Zatiaľ som kúpila na trhu len pár, ale už sa neviem dočkať na tie domáce. Sú mojim po jablkách najobľúbenejším ovocím. Lekvár z nich je pre mňa spomienka na detstvo, kedy sme na záhrade oberali marhule a potom do polnoci zavárali a varili lekvár. Vtedy sme robili každý rok všetko rovnako. Keď som začala variť svoje lekváre, mohla som konečne vymýšľať, ale aj tak mi najviac chutí klasika.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2831

Milujeme ich celá rodina. Surové aj varené. Máme radi ich sladkokyslú chuť.
Ríbezle obsahujú pektínové látky, ktoré pomáhajú pri varení lekvárov. Netreba pri nich používať želírovacie prostriedky, lebo samé rýchlo želírujú. Marmelády a džemy z ríbezlí patria k pikantným. Sú vhodné na natieranie na linecké koláčiky alebo výrobu omáčok ku grilovanému mäsu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 8190

V letnom období počas celého dňa podávame vlažné alebo schladené nápoje, ale nie zľadovatelé. Mohli by sme si obariť hrdlo a spôsobiť si angínu. Rovnako tieto nápoje pijeme cez slamku, lebo väčšinou obsahujú vysoké množstvo citrónovej šťavy, ktorá vo väčšej koncentrácii môže zle pôsobiť na sklovinu zubov. V letných mesiacoch odporúčame piť len vody bez bubliniek alebo mierne bublinkové a rozhodne nie veľmi presladené. Sladíme len medom alebo hnedým cukrom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2970

Po jahodách sme boli aj na čerešniach. Nuž pôvodne sme mali ísť na čerešne k známemu, ale v záhrade som našla všeličo. Kým muži lozili po strome, ja som obrala trochu jahôd, ríbezlí a za chatkou som našla už prezreté višne, ktoré som od spodu tiež trochu obrala. Pri odchode som pred bráničkou objavila medovku, mätu a inú „burinu“. Neodolala som a aj z nej som si odrezala. Doma som potom pokračovala v chemických pokusoch v kuchyni, ktoré som začala robiť s jahodami. Nuž prečítajte a vyskúšajte aj vy moje recepty na oživenie vo vašej kuchyni.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2561

Už máme prvé doma. A ďalšie sa už začínajú červenať. Veru vyzerá, že ich aj tento rok bude dosť. Nuž začíname spracovávať. Začali sme koláčikmi, pudingom, keď ich je viac, budeme zavárať a robiť lekvár.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2806