
Dnes bolo doma trochu chladno. Po tých preteplených dňoch nám bola akási zima a tak sme piekli jablkový koláč, ktorý som kedysi našla v kuchárskej knihe prastarej mamy.
Robievala som ho už rôzne a viackrát, ale teraz som sa rozhodla otestovať moderné drahé hrnce. Ešte sme ich neskúšali vložiť do rúry. A v návode bolo napísané, že rúčky to vydržia. Nuž ako to dopadlo?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 7352

Už starí Egypťania považovali cibuľu za symbol vitality a všeliek. Používali ju pri náboženských obradoch už okolo 4000 pred n. l. Slúžila tiež ako prostriedok proti epidémiam.
V stredoveku ju tiež považovali za vynikajúce afrodiziakum. Odštavenú cibuľu používali na odstránenie bradavíc a ako úľavu pri bolesti zubov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2145
Ponúkam vám niekoľko nálevov na uhorky, ktoré zvyknem doma používať. Ak urobím nálevu viac – lebo uhorky len postupne dozrievajú, odložím si ho do sklenenej fľaše do chladničky – najviac však na dva týždne a použijem podľa potreby. Rovnaké nálevy môžete použiť aj pri sterilizovaní koreňovej zeleniny, ktorú potom môžete použiť pri výrobe vianočného šalátu alebo vajíčkovej tlačenky na Silvestra. Tieto nálevy sú vhodné aj na konzervovanie drobných cibuliek či karfiolu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3314

Pri rôznych posedeniach rodinných alebo s priateľmi sa neponúka len chutné jedlo a delikatesy či výborné víno, určite patrí k takýmto príležitostiam už niekoľko rokov výborná káva.
Ponúknite sa námetmi z našej kuchyne.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1932

Malina je plod ostružiny malinovej. Je zložená z drobných guľôčok červenej farby. Maliny patria k najchutnejšiemu ovociu a k tým čo rada dzobkám pri televízore.
Plody si obľúbili už naši dávni predkovia
Obsiahnuté farbivo patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú najmä pre obsah antioxidantov cenné pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach (zápal priedušiek, reuma,), odporúčajú sa aj pri Alzheimerovej chorobe.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4473

Sú krásne červené, guľaté, šťavnaté. Alebo vám chutia ako malé červené bobuľky na strapci, ktoré pripomínajú hrozno? Možno obľubujete žlté plody, ktoré majú netradičný (hruškovitý) tvar.
Paradajky, rajčiny, alebo ak chcete rajské jabĺčka. Nech ich už pomenujeme akokoľvek, jedno sa nezaprie. Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, možstvo vítamínu E, vitamín C a betakarotén.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 5049

Kedysi sme mali na záhrade dva kríky. Nevenovali sme sa pestovaniu egrešov. Nik okrem mňa ich veľmi nejedol. Zdali sa im kyslé alebo horké. Aj ja som ich teda jedla skôr surové.
Už tretí rok som mala teraz možnosť si naoberať viac egrešov. Nuž som doma trochu konzervovala.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4672