
Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európy. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení.
Svojej obľube sa teší aj u lesných zvierat, ako napríklad u diviakov alebo medveďa hnedého, ktoré zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za čo si táto rastlinka vyslúžila aj svoj prívlastok medvedí.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4073

Túto zimu sme doma často robievali vývar. Vývar s rezancami či krupicovými haluškami bol vždy našim obľúbeným.
V marci mesiaci knihy som prelistovávala kuchárske knihy v mojej zbierke. V jednej z nich zase čítala poznámky a nápady po prastarej mame. A tak sme zase skúšali niečo nové. A zachutilo nám. Možno bude aj vám.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2370

Čo zvykneme doma raňajkovať? Čo si dávame doma ako nápoj k raňajkám?
Veru niekedy horúci čaj, niekedy ľadový, inokedy citronádu, občas máme chuť na kakao alebo kávu...
Alebo niektorým nápojom možno aj nahradíme celé raňajky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1948

Alebo sa snažíme napodobniť toto cesto.
Vždy som ho mala rada. Ľahko sa z neho vyrábajú sladké aj slané dobroty tak na rýchlo, keď návšteva už pomaly stojí za dverami.
Možno sa vám bude tento recept hodiť pred blížiacimi sa sviatkami jari. Ponúkneme vám aj pár receptov, ktoré nám doma chutia.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 14566

Tiež robievate často na obed vývar? Respektíve každú nedeľu musí byť, lebo proste ste si zvykli a bez neho by sa nerátala nedeľa?
Alebo ste doma s chrípkou a tiež sa liečite čajíkmi a bylinkovými odvarmi alebo aj domácim vývarom?
Skúste aj aj takúto zmenu. U nás chutila hlavne starším mužom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2436

Pred sviatkami aj medzi nimi som v obchodoch videla väčšinou len chleby pre túto diétu s trvanlivosťou 2 - 3 mesiace. Nemám rada také výrobky. Potom som síce natrafila na jednu cukráreň, kde som mimochodom kúpila aj bezlepkovú Marlenku, a tam mali aj také normálne - teda čerstvé dva druhy chlebov. Raz sme kúpili jeden a raz druhý, ale ani jeden nebol podľa môjho gusta.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2727

Kúpila som silikónové formy na vafle vhodné do elektrickej rúry. Už doma dlhšie pečieme a mlsáme v tie rána, kedy sa nemusíme ponáhľať do práce.
Ponúkam vám pár výborných receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3120