
V lete som veľmi často robievala takúto jednoduchú večeru. Obľúbili sme si ju. Možno aj vám padne na chuť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2640

Dnes budeme piecť so zmesou NOVALIM Promix Alfa.
Ukážeme si ako môžeme zo zmesi upiecť niečo ako brioška, pokúsime sa o vianočku ale aj len jednoduché žemle.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2134

Viete, že túto zeleninu na Slovensko priniesli pravdepodobne v druhej polovici 18. storočia študenti, čo študovali v západnej časti Európy?
Jedna zo zmienok o zemiakoch na východe Slovenska je z roku 1786, kde doniesol zemiaky študent menom Tomáš Šváby a pokúsil sa ich pestovať. Z jeho mena asi potom vznikol ľudový názov pre zeleninu. Približne v rovnakom čase sa spomínajú zemiaky na Liptove a spomína ich aj páter Cyprián.
Zemiaky a ich pestovanie sa rozšírilo na našom území až začiatkom 19. storočia.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2489

Špargľu sme doma v jedálničku v detstve nemali. Prvýkrát som ju jedla u kamarátky, keď sme sa učili na maturitu. Chutila mi.
Odkedy som začala variť vo svojej domácnosti začala som ju kupovať. A po narodení dcéry som zistila pri listovaní v staršej literatúre aká je zdravá dokonca ľahko strávitelná. Nuž som ju vložila do jedálnička na každý týždeň.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 7933

Je koniec leta. Dozrieva už všetko - jablká, hrušky, zemiaky, hríby, ...
My sme mali teraz doma veľkém nožstvo sliviek. Slivkové gule, slivkový koláč, slivkové lekváre, kompóty. A ešte všeličo iné. Ešte stále však bolo jedno vedro plné.
Čo s ním?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3644

Jablko je vo výžive poklad. Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom.
Jablko obsahuje až trinásť rozličných vitamínov:
A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín. Prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke alebo priamo pod ňou, preto by sme mali jablka konzumovať neošúpané. Ak si chcete dopriať extradávku jódu, nevyhadzujte ani jadierka - práve v nich je uložený aj tento stopový prvok.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1409

Dnes budeme spolu piecť košíčky, ktoré si môžete naplniť ovocím, pudingovým krémom alebo len tak šľahačkou.
Na leto úžasný zákusok.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2963