moja prastará mama
Vybrala som po dlhšej dobe kuchársku knihu, ktorú som zdedila po starej mame. Tá ju mala od svojej mamy.
Medzi papierikmi, ktoré boli povkladané v knižke som objavila aj poznámky o varení dobrej kávy. Pomaly som prečítala poznámky a skúsila urobiť. Svoj už asi nie celkom rovnaký postup ako z tých čias, vám ponúkam.
Do diežky vsypeme 2 lyžičky pomletej kávy na hrubo. Zalejeme ju studenou vodou. Ja som použila 250 ml. Necháme postáť z rána do popoludnia na chladnejšom (nie v chladničke) a tmavom mieste. Potom necháme prevrieť asi 2 - 3 minúty. Vlejeme do kanvice a môžeme podávať.
Od kedy som skúsila tento postup, už som urobila aj pár zmien. Keď má prísť niekto na návštevu, nechám takto kávu vyluhovať asi celý deň. Závisí od toho akú kávu poiužijete, ale mám pocit, že je káva takto pripravená silnejšia a má výraznejšiu chuť.
Podobne si môžete pripraviť aj meltu. Meltu necháme zaliatu vodou z večera do rána. Potom necháme prevrieť 2 - 3 minúty. Zlejeme do hrnčekov asi do polovice a zalejeme horúcim mliekom. Ak môžete používať cukor, najpr do šálky nasypeme cukor, ktorý zalejeme prevarenou meltou.