![](/images/clanky/varime-pecieme/dumbier-gingier.jpg)
V starých kuchárskych knihách nájdeme tento liečivý koreň ešte pomenovaný ako ďumbier lekársky. V literatúre ho nájdete pod pojmami ako liečivý koreň z Ázie alebo liečivé korenie z Orientu. Už niekoľko storočí je však súčasťou našej tradičnej kuchyne. Udomácnil sa u nás veľmi rýchlo, lebo aj jeho pestovanie je síce časovo náročné, ale máme bez problémov naň podmienky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 321
![](/images/clanky/varime-pecieme/cestoviny-farebne.jpg)
Cestoviny sme doma veľmi nejedávali. Maximálne kolienka. V posledných rokoch ich však doma často robievam. Hlavne tie klasické kukuričné. Vyhovuje mi v uponáhľanej dobe, že ich rýchlo pripravím. Rýchlo viem urobiť, poliať paradajkovou omáčkou a posypať množstvom syra. Alebo cestoviny a omáčku, ktorú som si predpripravila do zaváraninových pohárov či do téglikov do mrazničky. Len vybrať, zohriať a môžeme konzumovať.
Pár receptov z mojej kuchyne. Hoci asi práve tieto nie sú tie rýchle.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 571
![](/images/garyscookbook/cira_cesnacka.jpg)
V každom druhom recepte je spomínaný akýsi vývar, ktorý musíme pridať pri dusení mäsa alebo zapečení cestovín a podobne. Asi väčšina z nás zvykla používať pri takejto príležitosti bujónovú kocku. Nie vždy je to však vhodné. Napríklad ľudia s intoeranciou alebo alergiou na lepok či sóju taký vývar nemôžu jesť. A potom, vlastný vývar je vždy chutnejší. Skúste spolu s nami pripraviť ten svoj, ten jedinečný.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1905
![](/images/clanky/varime-so-sefkucharom/jahnacie7.jpg)
Rýchle opekanie je jednou zo zdravých metód prípravy jedla. Zachováva a vyzdvihuje viac vôňe, chute aj farbu pôvodných surovín. Okrem toho je to aj dosť rýchla príprava pokrmu a pritom len s veľmi malým množstvom tuku.
Najvhodnejším hrncom na túro prípravu je práve wok. Polguľový tvar pri miešaní či pretrepávaní malého množstva surovín ich prehrieva prirodzenejšie ako náš valcovitý hrniec. Tento spôsob prípravy jedla vznikol v strovekej Číne a veľmi rýchlo sa začal objavovať aj v susedných krajinách.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 489
![](/images/clanky/varime-pecieme/salvia.jpg)
Medzi veľmi obľúbené aromatické rastlinky, ktoré sú užitočné v kuchyni, aj v prírodnej medicíne, patrí zaslúžene šalvia. Má mnoho užitočných vlastností.
Niekoľko štúdií ukázalo, že šalvia sa môže pochváliť protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 854
![](/images/clanky/varime-pecieme/cukina2.jpg)
Cukina je jemná a lahodná zelenina. Aj pre tých, ktorí tekvicu na tanieri nemusia v žiadnej podobe. Navyše, podlhovasté alebo guľaté, nápadne sfarbené plody sú okrasou každej zeleninovej hriadky. Cukina sa u nás v minulosti začala pestovať ako náhrada za uhorky napádané plesňou uhorkovou. Celkom mladé plody uhorku naozaj dokážu v šaláte nahradiť. Cukina je na pestovanie pomerne nenáročná zelenina.
Cukina je nízkokalorická s obsahom vody cca 90 % má málo minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok), vitamínov, cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 441
![](/images/clanky/varime-pecieme/fazula-titul.jpg)
Semená fazule majú niekedy guľovitý tvar, niekedy obličkovitý, bývajú tmavé, svetlé, fľakaté i jednofarebné. Fazuľa obsahuje asi 25 % bielkovín, nie sú však tak hodnotné ako bielkoviny živočíšneho pôvodu. Aj preto sa zvyčajne fuzuľa kombinuje s mliečnymi výrobkami či mäsovými vývarmi. Čo bolo pre mňa udivujúce - možno Vy viete - fazuľa obsahuje asi 60 % cukrov, preto by sa fazuli mali vyhýbať cukrovkári. Naopak fazuľa obsahuje asi 7 % vlákniny, ktorá ovplyvňuje črevné pohyby. Preto by ju mali jedávať aspoň raz do týždňa ľudia s črevnými problémami - len by mali dávať pozor na kontamináciu inými surovinami a mali by ju radšej jesť rozmixovanú a prepasírovanú.
Z vitamínov sa vo fazuli nachádzajú vitamíny radu B. Čo je zaujímavé, vitamín C sa vo fazuli nenachádza. Z minerálov je vo fazuli najmä draslík, horčík, železo a fosfór.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 482