Pred Veľkou nocou mávame v škole dielničky. Tvorivé popoludnie či podvečer, kedy si maľujeme spoločne vajíčka či inak dekorujeme alebo pletieme vence z brezy či vŕby. Učíme sa pliesť šibáky. Všetci ochutnávame drobnosti, čo napiekli mamičky či staré mamy. Dospeláci si potom vymieňajú recepty na to, čo im chutilo. Dnes teda pár receptov na drobné chuťovky.

Medovníčky

140 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky, 50 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej pohánkovej múky, 30 g prirodzene bezlepkovej jemnej orechovej múky, 15 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky, 100 g práškového cukru, 1 čajová lyžička jedlej sódy, 1 polievková lyžica psyllia, 1 čajová lyžička guarovej gumy, 1 čajová lyžička mletých klinčekov, 1 čajová lyžička mletého zázvoru, 75 g kokosového oleja, 2 polievkové lyžice liateho kvetového medu

Všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme niekoľko hodín postáť. Potom vyvaľkáme a vykrajujeme tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C asi 5 - 7 minút podľa veľkosti.

Pusinky

4 bielka, 300 g práškového cukru, 250 g strúhaného kokosu, 1 polievková lyžica jemne postrúhaných piškót, štipka soli

Bielka vyšľaháme nad parou šľahačom. Ručne vmiešame ostatné prísady. Necháme vychladnúť. Lyžičkou urobíme kôpky na papierom vyložený plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C. Sušíme. Približne 12 - 15 minút, kým na vrchu nezačnú meniť farbu.

Citrónové sušienky

100 g Xukru - brezový cukor, 200 g Hery, 100 g pomletých mandlí, asi 350 g zmesi na pečenie Novalim Promix PK, 1 vajíčko veľkosti M, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry

Vajíčko aj Heru použijeme do receptu izbovej teploty. Všetky suroviny dobre premiešame. Necháme schladiť v chladničke asi hodinu. Potom vyvaľkáme na pomletom Xukre. Vykrojíme tvary. Na papieri na pečenie pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 6 minút. 

Slané koláčiky

125 ml vlažnej vody, 1/4 čerstvého droždia, asi 250 g hladkej múky T650, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 polievková lyžica oleja

paradajky, lístky baby špenátu, na plátky nakrájaný syr

Vo vode si necháme vykysnúť z droždia kvások. Vlejeme olej. Potom vsypeme po lyžiciach múku a miešame. Asi v polovici prisypeme aj soľ. Vypracujeme tuhšie vláčne cesto. Cesto si vyvaľkáme na tenko. Vykrojíme z neho kruhy s priemerom 5-6 cm. Kruhy položíme na plech vyložený papierom. Na každý kruh položíme - vtlačíme kúsok nakrájanej paradajky na krúžky. Položíme lístok špenátu a nakoniec kúsok syra. Necháme podkysnúť asi pol hodinu na teplom mieste. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 12 - 14 minút. 

Ruské pusinky

2 bielka, 250 - 270 g dobre preosiateho práškového cukru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, potravinárske farbivo

Bielka vymiešame do tuhého snehu. Pridáme šťavu z citróna a po malých dávkach vmiešavame cukor tak, aby nám vzniklo cesto, ktoré pripomína plastelínu.
Potom vytvarujeme guličky s priemerom asi 1 cm. Pripadne ich trochu vytvarujeme do vajíčka.
Ak chceme urobiť farebné uličky, vsypeme trochu potravinárskeho farbiva do bielok ešte pred šľahaním do snehu.
Položíme guličky na papierom vyložený plech a vo vyhriatej rúre pri 120 °C sušíme asi 30 minút.

 

Čo sme ponúkali v minulosti

Veľkonočné maškrty (dobre-napady.sk)