Už sú sviatky ozaj o chvíľu. Musíme nakúpiť suroviny. Nuž je na čase napísať si zoznam, čo budeme variť či piecť. Máte zaužívané recepty? Aj my. No predsa len každý rok robíme aj niečo nové. Veď chute sa menia.

Mazanec

500 g polohrubej múky, 150 g Hery, 250 g práškového cukru, 3 žĺtky, 2 vajíčka, 30 g droždia, 200 ml šľahačky, 100 ml mlieka, 1 pol. lyžica kryštálového cukru, 100 g hrozienok

V mlieku a smotane vymiešame kryštálový cukor s droždím a necháme postáť asi pol hodiny na teplom mieste. Potom vmiešame zmäknutú Heru, žĺtka a vajíčka, práškový cukor a nakoniec preosiatu múku. Vymiešame cesto, ktoré nechámne kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Potom vymiešame z neho guľu, ktorú položíme na papierom vyložený plech a necháme podkysnúť, kým sa nám nerozohreje rúra na 220°C. Cesto pred pečením potrieme žĺtkom vymiešaným s trochou mlieka a po povrchu povpichujeme hrozienka.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 5 minút. Potom stiahneme teplotu na 150°C a pečieme ešte asi 25 - 30 minút.

Hrudka

1 liter čerstvého mlieka, 8 vajíčok, 1 čaj. lyžička soli

Necháme si vo veľkom hrnci zohriať mlieko. V mise vedľa si dobre vymiešame vajíčka spolu so soľou. Masu vlejeme za stáleho miešania do vriaceho mlieka a stále intenzívne miešame do zhustnutia, lebo sa to ľahko prichytáva na dno. Keď sa vajíčka uvaria (cca 8 minút), zlejeme do gázy-plienky a necháme stiecť.
Po stečení a stuhnutí, položíme hrudu-guľu na plech vyložený mastným papierom a necháme vo vyhriatej rúre pri 180°C zapiecť, aby chytila zvrchu žlto-hnedú farbu.

Baranček

3 diely jemného tvarohu,1 diel masla, vanilkový cukor,, trochu kokosu a rumu, práškový cukor podľa chuti

Všetky ingrediencie spolu vymiešame. Formu barančeka som dostala od maminky...... vystlala som ju fóliou na potraviny, naplnila vymiešaným tvarohom a asi na 8 - 10 hodín dala do mrazničky. Potom už stačí len formu s obsahom vyklopiť na tanier a dočančať :-). Takéto mrazené tvarohové "hamko" sa môže naplniť do rôznych formičiek, našim deťom i dospelákom celkom chutilo.... a ja som móc šťastná.

Vajíčková saláma

1,5 pol. lyžice želatiny na slané aj sladké recepty, 2,5 dl vody, 1 pol. lyžica vegety, uvarená mrkva, uvarený petržlen, 100 g šunkovej salámy, 150 g bieleho jogurtu, 150 g tatarskej omáčky, 1 pol. lyžica petržlenovej vňate, 1 pol. lyžicu oleja

Formu biskupského chlebíka vytrieme olejom a zalejeme vodou. Necháme ju potom v chlade asi 1,5 hodiny.
Želatinu necháme napučať vo vode asi 10 minút a potom zohrejeme. Všetko zmiešame a vlejeme do formy, ale už bez vody. Prikryjeme potravinárskou fólioi a necháme chladiť pol dňa.
Podávame nakrájané na plátky hrubé asi 5 mm s chlebom a sterilizovanou uhorkou.

Jarný slaný koláč

10 ml mlieka, 6 rožkov, 6 vajíčok, 400 g vareného údeného , soľ, mleté čierne korenie, vývar z údeného mäsa

Rožky nakrájame na krúžky a zalejeme mliekom vymiešaným so žĺtkami. Necháme ich vsiaknúť. Mäso si nakrájame na drobné kúsky a vmiešame do vsiaknutých rožkov. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, prípadne prilejeme trochu vývar. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Vlejeme do maslom vymastenej formy a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Vkladáme do vyhriatej rúry na 175 °C. Pečieme asi 25 minút. 
Podávať môžeme s redkvičkovým šalátom alebo varenými zemiakmi. 

 

Čo sme ponúkali v minulosti

Veľkonočný obed či večera (dobre-napady.sk)