Pred pár rokmi sme na našich stránkach zverejnili v sekcii Varíme so šéfkuchárom výrobu bezlepkového domáceho cesta ako ho robí teta Eva zo severnej Moravy. 

https://new.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/sefkucharka-robi-listkove-cesto

Dnes si spolu pripravíme lístkové cesto z univerzálnej zmesi Liana, teda zo zmesi na bezlepkové stravovanie. 

Potrebujeme: 125 g zmesi Liana Univerzál, 1 žĺtok z vajíčka veľkosti M, 1 polievková lyžica octa Ume, 4 - 5 polievkových lyžíc studenej vody, 250 g studeného masla

Maslo vložíme do na dvakrát preloženého papiera na pečenie a jemne rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm.  Potom zabalíme aj v papieri na pečenie do mikroténového vrecka a vložíme do chladničky na miesto, kde najmenej chladí na asi pol hodiny.

 

Z dobre preosiatej zmesi a ostatných surovín vypracujeme vláčne cesto. Na pomúčenej doske vytvarujeme do kvádra. Prikryjeme miskou alebo dvomi vrstvami utierok a necháme odpočívať asi pol hodiny. 

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm do obdĺžnika dvakrát širšieho ako je maslo, ktoré sme práve vytiahli z chladničky. Na cesto položíme maslo. Prikryjeme ho pretŕčajúcimi časťami cesta. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Preložíme cesto na tretiny. Prikryjeme utierkami a necháme stáť polhodiny. Následne pretočíme a rozvaľkáme. Zase preložíme na tretiny a necháme oddýchnuť... Môžeme zopakovať 3 - 4-krát. 

Cesto zabalíme do igelitu a uložíme do chladničky na asi 2 hodiny. Môžeme použiť. 

Ak viete dopredu, že chcete použiť cesto na slano, odporúčame do múčnej zmesi primiešať polovicu čajovej lyžičky soli. Ak naopak, chcete použiť cesto na sladko, vmiešajte do múčnej zmesi čajovú lyžičku pomletého cukru. Inak nepridajte ani soľ ani cukor.