Pán kuchár Roman nás zoznámil so svojou tetou Evou, ktorá nás trochu podučila v pečení. Na severnej Morave, v okolí kde býva, je uznávanou cukrárkou a pekárkou starých dobrých receptov. Dnes nám ukázala ako urobiť dobré domáce lístkové cesto.
Cesto sa skladá z dvoch častí urobených úplne odlišne a potom dobre prepojených vaľkaním.
Pripravíme si suroviny na prvú časť cesta:
300 g hladkej múky špeciál 00, 750 g čerstvého masla
Pripravíme si suroviny na druhú časť cesta:
540 g hladkej múky špeciál 00, 9 veľkých žĺtkov, 9 polievkových lyžíc studenej vody, 9 polievkových lyžíc sladkej smotany, 1,5 polievkovej lyžice octu
Ideme na to.
Maslo sme necháme zmäknúť a dobre preosejeme múku. Všetko v robote vymiešame do hladka. Urobíme takú kocku na pomúčenej tácke a necháme v chlade stuhnúť asi hodinu.
Za ten čas si urobíme druhú časť cesta. Preosejeme múku do misy na miesenie cesta a pridáme ostatné suroviny. Dobre vymiesime v robote a potom aj rukou, aby cesto bolo ozaj hladké a vláčne. Nebude sa nám trhať pri spájaní s prvou časťou. Takto vymiesené cesto necháme prikryté na pracovnej doske asi polhodinu.
Ideme spojiť obe časti. Druhú časť vyvaľkáme na doske do obdĺžnika. Na stred položíme kocku z prvej časti a pekne ju poprikrývame ako "perinkou". Dobre prevaľkáme - zase na celú dosku. Prehneme vrchnú časť do stredu aj spodnú časť. Potom prehneme vrchnú na spodnú. Nakoniec ľavú na pravú. Necháme v chlade pol hodinu oddýchnuť. A zase prevaľkáme a poprehýbame a necháme postáť pol hodinu. Všetko zopakujeme aj tretíkrát a necháme potom v chlade zabalené v potravinárskej fólii na ďalšie použitie.
Môžeme použiť na sladké i slané recepty akoby sme cesto kúpili v obchode, ibaže toto má lepšiu chuť.
Teta Eva odporúča: "Nenahrádzajte maslo žiadnym margarínom. Múku preosejte aj dvakrát."