Pán kuchár Roman nás zoznámil so svojou tetou Evou, ktorá nás trochu podučila v pečení. Na severnej Morave, v okolí kde býva, je uznávanou cukrárkou a pekárkou starých dobrých receptov. Dnes nám ukázala ako urobiť dobré domáce lístkové cesto.

Cesto sa skladá z dvoch častí urobených úplne odlišne a potom dobre prepojených vaľkaním.

Pripravíme si suroviny na prvú časť cesta:

 300 g hladkej múky špeciál 00, 750 g čerstvého masla

Pripravíme si suroviny na druhú časť cesta:

540 g hladkej múky špeciál 00, 9 veľkých žĺtkov, 9 polievkových lyžíc studenej vody, 9 polievkových lyžíc sladkej smotany, 1,5 polievkovej lyžice octu

Ideme na to.

Maslo sme necháme zmäknúť a dobre preosejeme múku. Všetko v robote vymiešame do hladka. Urobíme takú kocku na pomúčenej tácke a necháme v chlade stuhnúť asi hodinu.

 maslo a múka maslo s múkou maslo s múkou lístkové cesto teta Eva maslové cesto maslové cesto

Za ten čas si urobíme druhú časť cesta. Preosejeme múku do misy na miesenie cesta a pridáme ostatné suroviny. Dobre vymiesime v robote a potom aj rukou, aby cesto bolo ozaj hladké a vláčne. Nebude sa nám trhať pri spájaní s prvou časťou. Takto vymiesené cesto necháme prikryté na pracovnej doske asi polhodinu.

 lístkové cesto žĺtka smotana ocot miesič ETA cesto ručné miesenie ručné miesenie odpočinok odpočívajúcecesto

Ideme spojiť obe časti. Druhú časť vyvaľkáme na doske do obdĺžnika. Na stred položíme kocku z prvej časti a pekne ju poprikrývame ako "perinkou". Dobre prevaľkáme - zase na celú dosku. Prehneme vrchnú časť do stredu aj spodnú časť. Potom prehneme vrchnú na spodnú. Nakoniec ľavú na pravú. Necháme v chlade pol hodinu oddýchnuť. A zase prevaľkáme a poprehýbame a necháme postáť pol hodinu. Všetko zopakujeme aj tretíkrát a necháme potom v chlade zabalené v potravinárskej fólii na ďalšie použitie.

 vaľkanie spájanie balíčkovanie vaľkanie lístkové cesto

Môžeme použiť na sladké i slané recepty akoby sme cesto kúpili v obchode, ibaže toto má lepšiu chuť.

teta EvaTeta Eva odporúča: "Nenahrádzajte maslo žiadnym margarínom. Múku preosejte aj dvakrát."