Tentokrát budeme konzervovať zbytky ovocia, ktoré môžeme použiť premiešané s bielym jogurtom či rozmixované s tvarohom ako desiatu či olovrant. 

 

Prichystáme si poháre s objemom 350 ml. dobre ich umyjeme v jarovej vode a následne dobre prepláchneme vriacou vodou. Na dno pohárov nasypeme polievkovú lyžicu krupicového cukru (prípadne vanilkového). Môžeme pridať pár klinčekov či kúsok škorice alebo pomarančovej kôry.

1. verzia

Do pohára nakrájame na tenké kúsky jabĺčka. Na povrch položíme krúžok citróna alebo pomaranča. Pohár uzavrieme a vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha asi do tretiny výšky pohára. Pod pokrievkou necháme zovrieť. Znížime plyn či elektrinu a necháme variť asi 5 minút. Potom odstavíme a pod pokrievkou necháme vychladnúť.

2. verzia

Do pohára nakrájame na osminky ringlóty. Pohár uzavrieme a vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha asi do tretiny výšky pohára. Pod pokrievkou necháme zovrieť. Znížime plyn či elektrinu a necháme variť asi 5 - 7 minút. Potom odstavíme a pod pokrievkou necháme vychladnúť.

3. verzia

Do pohára nakrájame na "kocky" zimnú hrušku. Na povrch položíme krúžok pomaranča. Pohár uzavrieme a vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha asi do tretiny výšky pohára. Pod pokrievkou necháme zovrieť. Znížime plyn či elektrinu a necháme variť asi 5 minút. Potom odstavíme a pod pokrievkou necháme vychladnúť.

4. verzia

Do pohára nakrájame na osminky marhule. Na povrch položíme pár lístkov medovky. Pohár uzavrieme a vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha asi do tretiny výšky pohára. Pod pokrievkou necháme zovrieť. Znížime plyn či elektrinu a necháme variť asi 5 minút. Potom odstavíme a pod pokrievkou necháme vychladnúť.

 

Takto pripravené ovocie po otvorení pohára môžeme zmiešať a popučiť vidličkou alebo rozmixovať s 400 g - 500 g tvarohu do akejsi kaše. Podávať môžeme na desiatu či olovrant. Alebo môžeme použiť aj ako plnku do tzv. moravského koláča či cheesecake. 

Prípadne môžeme ovocie premiešať s 350 ml tučného bieleho jogurtu a pridať pár piškót. Podávame na desiatu či olovrant.