Počas májových sviatkov sa častejšie stretávame s rodinou. Posedíme si pri grilovaní, šalátoch i menej zdravých jedlách. Rozhovory sa však nebudú krútiť len okolo dobrého jedla a nápojov. Tento rok sa vraciame ku klasike, ktorá bola od šesťdesiatych rokov v našich domácnostiach ozaj doma. Šunková rolka, plnené vajíčka, jednohubky, ...

Šunková rolka

160 g dusenej šunky nakrájanej na tenké plátky, 120 g šľahačky, 40 g na jemno nastrúhaného chrenu, kápia a kyslá uhorka na ozdobu

Šĺahačku vyšľaháme do tuha. Jemne do nej vmiešame chren, ktorým potrieme plátok šunky. Plátok zvinieme a na tanieri ozdobíme. Podávame s ražným chlebom.

Plnené vajíčka

10 vajíčok uvarených na tvrdo, 125 g masla, 1 čajová lyžička horčice, 1/2 čajovej lyžičky soli, červenú papriku a zelenú vňať na ozdobenie

Zmes vymiešame mixérom a pomocou ozdobovacieho vrecka vtlačíme do bielkov uvarených na tvrdo. Potom ozdobíme paprikou a petržlenovou vňaťou.

 

Jednohubky

rožky, hermelín, hrozno, špáradlá

Rožky nakrájame na kolieska. Pokryjeme ich nakrájaným hermelínom a zapichneme špáradlom bobuľkou hrozna.

Šalát z krabích tyčiniek

2 balenia krabích tyčiniek Surimi (250g balenie), 1 malá cibuľa, 2 kyslé smotany, 1 majonéza starej mamy, trochu soli a štipka korenia

Rozmrazené krabie tyčinky a cibuľku nakrájame na drobno, pridáme majonézu a smotanu, dobre premiešame, trochu osolíme ( so soľou pozor, krabie tyčinky už bývajú ochutené, takže radšej menej, dosoliť sa dá vždy) a jemne okoreníme. Znovu dobre premiešame. Dáme na niekoľko hodím do chladničky oddýchnuť, nech sa spoja chute. Vhodná príloha je chlieb, rožky.