Prípravy na Vianoce sú už v plnom prúde. Už je Mikuláša, sviatok, ktorým pre všetkých začína hektické obdobie príprav, zháňania receptov, surovín na ne, vymýšľanie čo ponúkať na sviatky na jedenie, na pitie. Či ponúkať staré recepty alebo niečo nové. Zháňanie darčekov, ozdôb na stromček... Chceme živý stromček v kvetináči, alebo stačí ten starý umelý?
Poradíme Vám s jedálničkom na Štedrú večeru. Už nemusíte vymýšľať a hľadať na nete.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 278
Tento rok budeme piecť hlavne zo zmesí Liana. Začali sme predošlé Vianoce a odvtedy sme si obľúbili pár receptov, ktoré sme nakoniec zaradili do nášho receptára aj na iné sviatky či bežnej konzumácie. Pripravte si, prosím, papiere a môžete zapísať alebo vytlačiť naše tipy na vianočné mlsoty.
Do komentára nám môžete napísať svoj obľúbený recept či ako dekorujete koláčiky Vy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 282
Vykopala som dnes zemiaky. Len takú trošku. Vlastne som prekopávala hriadku už ako jesenné rýľovanie a našla som zopár zabudnutých kúskov. Každý rok sa mi to stane. A na jar potom vyženú listy a pestujeme ďalšie. Nuž sme chceli po dlhšej dobe zase urobiť hranolky. Nové zemiaky sa mi nikdy nehodili na taký druh prípravy, nuž sme skúsili staršiu metódu. Nebudeme hranolky vysmážať v množstve oleja. Upečieme ich.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 352
Zajtra ide dcéra prvýkrát do školy po prázdninách. Potrebuje vzpruhu, elán a dostatok energie. Nuž tak trochu slávnostnejšie raňajky plné chutí...
Použijeme 75 %-tnú čokoládu, ktorú rozpustíme v hrnčeku či miske vo vodnom kúpeli spolu s kvalitným jogurtom a čerstvým ovocím.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 433
Hliva ustricová je huba, ktorá rastie aj u nás. V mojom detstve som ju nejedávala. Stará mama – vyučená kuchárka – vravievala, že huby nemajú jesť deti do 5 rokov. Ona sa to tak učila v škole ešte na začiatku 20. storočia. A práve hlivu ustricovú mi ako prvú urobila, keď už som podľa jej znalostí mohla jesť huby. Urobila omeletu, ktorú naplnila udusenou chlivou s cibuľkou a cesnakom. Podľa mňa je hliva chutnejšia ako šampióny. Čo poviete?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 518
Koláče z jabĺk, hrušiek a orechov už patria neodmysliteľne hlavne k jesennému obdobiu spolu s hmlami či opadanými listami. Pečené jabĺčka a koláče z nich sladko prevoňajú celý byt. Výborne chutia počas celého dňa. My však doma spracovávame aj padané jabĺčka. Skúste aj vy s nami.
Podľa dlhodobých štatistík sa vraj jablkové koláče radia medzi najobľúbenejšie. Čo an to poviete? Čo chutí z jabĺk nám doma?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 260
Už sú tu! Maliny, černice! Černice som vždy mala radšej ako maliny. Nie, neohŕdnem, keď mi donesie niekto kanvičku plnú malín. Určite rada prijmem. Skôr som mala na mysli, že keď si môžem vybrať, vyberiem si černice. A čo vy?
Dnes varíme pečieme z černíc. Všetky recepty môžeme však určite urobiť aj s malinami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 279