Obľúbená letná činnosť. Moje obľúbené varenie lekvárov a a džemov. Aj keď som prišla zo záhrafy unavená, variť lekvár som musela. To by bezo mňa nešlo. Keď boli moje deti malé, tiež som ich robila. Nie však už tak veľa, no viac druhov a rôznych zmesí, ktoré potom chutili ich mlsným jazýčkom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 306
Tento rok sa nám miesto uhoriek nakladačiek podarilo vypestovať šalátové uhorky. No ich pestovanie je omnoho náročnejšie. Vyžadovalo si to vysoké palice na ťahanie rastliny a aj častejšie polievanie a postrekovanie vodou, aby mali dostatok vlhkosti. Pred dvomi rokmi sa nám podarilo podobne. Kúpili sme semienka papriky a vypestovali sme baklažán. Nuž, nevadí. Aj vtedy aj teraz zúžitkujeme.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 652
Je leto. Možno viac dbáme o zdravšie stravovanie, možno nám len v teple menej chutí jesť. Už niekoľko rokov zvykneme doma počas leta varievať skôr jednoduché jedlá na obed a aj obed si posúvame na neskôr. Šaláty si môžem zobrať aj v mise do práce a tie teplé, prípadne prihriať. Alebo ráno prichystám do chladničky a dcéra si na obed vyberie a prihreje.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 448
Už sú prázdniny. Zase upratujem v kabinete starú skriňu. Vyberám, čo vyhodím, čo ešte určite budem potrebovať. Robím to každý rok. Každý rok tam nájdem niečo, čo si vôbec nepamätám, že som odložila. Tak je tomu aj teraz. Našla som pár kalendárov s receptami. Občas ich používam ako vzor, keď na informatike formátujeme vo worde tabuľky a robíme kalendár. Nech majú deti predstavu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 389
Ešte som stihla. Aspoň posledný májový víkend bol bryndzový. Konečne som naďabila na pravú bryndzu z nepasterizovaného ovčieho mlieka bez pančovania kravským. Mala som typ na jeden obchod. Keď sa mi podarilo prísť, bolo vypredané. Posledné týždne boli v práci akési náročnejšie a tak som hodila dosť neskoro do obchodu. Asi už viacerí zistili aký je rozdiel chute bryndze v tejto kvalite a tej, čo je bežne v poravinách.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 427
Na konci minulého leta mi doniesla kolegynka mangld. "Chceš?", spýtala sa. Samozrejme. Okamžite som ho zasadila s mojimi žiakmi v našom vyvýšenom záhone. Na ich prekvapenie o niekoľko dní práve na nemčine preberali ovocie a zeleninu. Pani učiteľka im ukazovala mangold, no nevedela aká je to zelenina. Oni áno.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 690
Počas sviatkov to už nie je ako keď som bola malá. V nedeľu sme mali slávnostné raňajky, okolo piatej obedo-večeru s celou rodinou. Obe sme si vychutnali a posedeli si dlhšie ako zvyčajne. Porozprávali sa a pospomínali všetko, čo sme zažili odkedy sme sa nevideli. Na Veľkonočný pondelok bolo už len také jednoduchšie posedenie. Respektíve, len jednohubky a malé koláčiky, ktoré sa ponúkali šibačom a polievačom.
Ponúkam pár receptov na stretnutie s rodinou počas obeda či večere na Veľkonočnú nedeľu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 790