
Keď som bola malá, každý rok sme pestovali cvikľu. Každý rok sa robil koncom leta ten istý konzervovaný šalát s trochou soli, cukru a anízu. Nikdy sa mi neprejedol. Do dnes ho robievam a jeme celú zimu.
Odvtedy však sa aj viac zmenilo. Už môžem kúpiť cvikľu v obchode počas celého roka a môžem robiť nielen konzervovaný šalát, no aj šalát taký pre každý deň len z obvarenej cvikle. Mám ho veľmi rada aj ako obed či desiatu. No vlastná cvikľa, ktorú si vypestujem v záhradke je predsa len vlastná a lepšia.
Posledné štyri roky sa starám v škole o pozemok. Pôvodne som chcela na ňom tráviť relaxačné hodiny s deťmi s autizmom, ktoré máme v škole. Som zvyknutá, že práve tieto deti majú k záhradničeniu vzťah. Nevyšlo to. Pridali sa ku mne iné deti. Pestujeme spolu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 425

V máji a júni sa na našich stoloch viac objavujú čerešne. U nás v Dúbravke ešte v mojom detstve nebola o ne núdza. Na dedinou už divo rástli veľmi staré stromy a tak každý víkend bola bublanina či čerešňový závin. Bavilo nás triasť stromom, či liesť a v šiltovke doniesť domov malých či väčších červených plodov. Stromy už skončili životnú púť. Už musím kupovať.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 408

Šaláty ako desiata či príloha k obedu alebo obedovečeri alebo aj ako jednoduchý olovrant či desiata. Na sladko i slano. Závisí od surovín a množstva, ktoré použijeme. Prečítajte si a vyskúšajte, čo sme mali doma radi, keď som bola malaá ja, čo keď boli malé moje deti a čo jednávame teraz.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 490

Do dnes si pamätám nedeľné honosné vývary s rôznymi závarkami, ktoré robievala stará mama. Niekdy široké rezance, niekedy tenké, niekedy palacinkové, niekedy krupicové halušky, inokedy kysnuté..
No dobre si spomínam na pondeľňajší obed. Mäso z vývaru z nedeľe sa prihrialo nad parou a k nemu bola omáčka s varenými zemiakmi či tmavým chlebom. Najčastejšie bola chrenová. V marci špenátová čišťaveľová. Syrová alebo bryndzová v máji a júni. V lete paradajková a na jeseň si pamätám aj gaštanovú, no na ňu recept som doteraz nenašla. Nevzdávam sa! Listujem v receptoch a hľadám ďalej.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 350

Už je tu máj. Vlastne o pár dní. Tiež sa tešíte na májovú bryndzu? Mám na mysli tú pravú, nefaľšovanú, plnotučnú z nestarizovaného ovčieho mlieka. Že u Vás nedostať kúpiť. Verím, tiež ju zháňam kde kade. Nie len že mi nechutí taká prepojená s kavským mliekom, ale ani dobre mi z nej nie je.
Poďte si s spolu s nami urobiť pár výborných pochúťok z bryndze.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 353

My sme toto zaváranie či konzervovanie doma nazývali zimným. Zimné zaváranie. Konzervovali sme ovocie a zeleninu v netradičných kombináciách pre naše územie a netradičným spôsobom pre našu domácnosť. Toto zaváranie netrvalo tak dlho ako keď varíme lekvár či konzervujeme iné v lete. Prečo sme začali v zime konzervovať? Dôvod bol jednoduchý, prebytok mandrínok a pomarančov. Raz mali akciu na mandarínky a pomaranče v dvoch obchodných reťazcoch naraz. Staré mamy nakúpili vnúčatám, aby mali dosť vitamínov. A? Doma zrazu tri kilá mandarínok a päť kíl pomarančov. Nuž, a tu je dôvod! Konzervujeme v zime.
Pôvodne sme začali konzervovať s Dr. Oetker.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 409

Keď sú už deti veľké, už nerobievame toľko receptov, už toľko nevaríme. Majú svoje záujmy. Myslím, že sa k vareniu a chystaniu veľkonočných dobrôt zase vrátime, keď budú maž oni deti. Pár ich však vždy musí byť. Také, bez ktorých by to nebolo vôbec ono.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 489