Pred sviatkami aj medzi nimi som v obchodoch videla väčšinou len chleby pre túto diétu s trvanlivosťou 2 - 3 mesiace. Nemám rada také výrobky. Potom som síce natrafila na jednu cukráreň, kde som mimochodom kúpila aj bezlepkovú Marlenku, a tam mali aj také normálne - teda čerstvé dva druhy chlebov. Raz sme kúpili jeden a raz druhý, ale ani jeden nebol podľa môjho gusta.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2512
Kúpila som silikónové formy na vafle vhodné do elektrickej rúry. Už doma dlhšie pečieme a mlsáme v tie rána, kedy sa nemusíme ponáhľať do práce.
Ponúkam vám pár výborných receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2639
Už sú tu vianočné sviatky a s nimi aj varenie sviatočných jedál alebo jedál, ktoré sme zvyknutí jedávať len v nejakom období. Ponúkame vám pár tipov ako pripraviť chutné jedlo - aj pre bezlepkovú diétu - a pritom ho zje celá rodina.
Vyskúšajte...
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3159
Dnes som mala na pláne pečenie. Povedala som si, že pokým sú deti v škole, tak urobím toho čo najviac. Čo čert nechcel, vďaka šarapatiacej črevnej viróze dostali deti nečakané 3-dňové prázdniny, lebo škola aj školka su zavreté. A tak som prišla o to „voľné“ predpoludnie, ale robota ostala.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3170
Raž pochádza zo strednej Ázie. Vraj ju na naše územie doniesli Slovania. Oproti pšenici je odolnejšia, má hrubšie zrno a tmavšiu múku s vyšším obsahom bielkovín, železa, fosfóru a vitamínov skupiny B.
Ražný chlieb je výživnejší, trvanlivejší. Zvyčajne je však aj hutnejší a vyzerá akoby zle vykysol.
Ražná múka sa zvyčajne nepoužíva samostatne, ale v kombinácii s pšeničnou.
Ponúkame vám zopár receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 8499
Práve doma lúskam vlašské orechy o dušu na vianočné pečenie. Lenže aj škrupinky potrebujeme celé na tvorenie. O to je to namáhavejšie.
Preto tento týždeň niečo o orechoch a ich význame.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2172
Tentokrát som skúsila pár receptov zo zmesi UNI od firmy NOVALIM. Povedala som si, že musím mať už niečo overené pred vianočnými sviatkami.
Miesto cukru som použila Xukor - brezový cukor, ktorý môžu používať aj ľudia s diabetes. Nuž a keď pozeráte na fotografiu a máte pocit, že sú vajíčka nejaké nazelenalé - teda ich škrupinka. Nuž máte pravdu. Jeden známy kúpil sliepky, ktoré znášajú vajíčka so zníženým množstvom cholesterolu a oni majú takú škrupinku. Ibaže sú len veľkosti S alebo M, lebo aj sliepky sú menšie.
Vyskúšajte aj vy. Možno vám zachutia.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2940