Má vynikajúce účinky pre spevnenie vlasov, nechtov i kostí.
Červená odroda cibule je najsladšia a najdekoratívnejšia spomedzi všetkých cibúľ. Mierne štipľavú chuť spôsobujú sírnaté zlúčeniny, ktoré majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Prudkým varením sa tieto účinky strácajú. preto odporúčame cibuľu jesť surovú alebo len sparenú či jemne opečenú na masle. Cibuľa zlepšuje imunitu, podporuje trávenie, upravuje črevnú mikroflóru. Pomáha rozpúšťať zrazeniny v krvi a čistí cievy. Čím pomáha organizmu predchádzať napríklad aj kŕčovým žilám či rozvoju arterosklerózy a hemeroidom. Je výborným pomocníkom pri znižovaní krvného tlaku a aj cholesterolu.
Jej konzumáciu lekári odporúčajú hlavne ženám ako prevenciu proti osteoporóze.
Mám rada túto cibuľu v šalátoch pripravovaných na studeno aj na teplo. Rada si ju aj ugrilujem.
Šalát z červenej cibule
2 veľké pomaranče, 2 červené cibule, 10 kúskov rukoly, 1 fenikel, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 4 polievkové lyžice oleja,soľm mletéčierne alebo farebné korenie
Do veľkej šalátovej misy nakrájame očistený fenikej, očistené a nakrájané pomaranče spolu so šťavou, ktorá vytiekla pri krájaní. Nakrájame cibuľu na osminky a primiešame do misy. Z oleja a citrónovej šťavy, soli a korenia urobíme zálievku, ktorou zalejeme suroviny v mise. Necháme pôsobiť asi 15 minút a môžeme podávať. Podávame ozdobené rukolou s tmavým chlebom.
Sladká cibuľová marmeláda
300 g červenej cibule, 80 g hnedého krupicového cukru, 80 ml červeného suchého vína, štipka soli, prípadne vriaca voda
Cukor necháme na hlbokej panvici skaramelizovať. Zalejeme ho vínom a premiešame, aby sa cukor rozpustil. Vsypeme na tenké polkoliečka nakrájanú cibuľu (jemne prisolíme). stiahneme teplotu a stále miešame, kým nie je cibuľa mäkká. Ak by sa všetko odparilo skôr, prilievame po lyžiciach vriacu vodu. Keď je cibuľa múkká, vložíme ju do pohárov a uzavrieme.
Takto upravená cibuľa je vhodná k pečenému bravčovému alebo k varenému hovädziemu mäsu či k divine.
Polievka
5 - 6 červených cibúľ, 5 - 5 zemiakov, 3 cm zázvoru, 1 liter vriacej vody, soľ, čierne korenie, olej
Cibuľu nakrájame na väčšie kocky a orestujeme na oleji. Pridáme očistený zázvor nakrájaný na plátky a na kocky nakrájané zemiaky. Zalejeme vriacou vodou a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké. Pred mixovaním pridáme štipku soli a čierne korenie. Polievku odstavíme a rozmixujeme do hladka. Podávame s toastom.
Vynikajúca polievka v čase chrípky.
Príloha k mäsu alebo teplý šalát
5 cibúľ, 5 tenkých plátkov masla, asi 5 kúskov tymiánu, morská hrubozrnná soľ
Do zapekacej misi nakrájame na asi 1 cm hrubé kolieska cibuľu. Posypeme soľou. Posypeme tymiánom a prikryjeme kúskami masla. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Po asi 10-tich minútach odoktyjeme a zapekáme asi ešte 10 minút, prípadne podlejeme trochou vriacej vody.
Podávame k pečenému mäsu alebo varenej hovädzine či diviny.
Ak rozdelíme zapečenú cibuľu do 4-roch misiek a pridáme do každej trochu nakrájaného kozieho syra, môžeme podávať s bielym pečivom ako šalát.