Do dnes si pamätám na chlebíky s medom, ktoré nám dávali na desiatu v škôlke. Milovala som ich. 

Keď boli moje deti menšie, skúšala som napodobniť maslovo-medovú nátierku zo škôlky. Po niekoľkých pokusoch to vyšlo. Aj mojim deťom chutila. Potom som skúsila podobne aj s lekvárom, neskôr len s ovocím. Niektoré chutili viac, iné menej.

Neskôr sme skúšali aj viac na slano. Alebo s bylinkami. A používali sme ich ako nátierku na obložených chlebíkoch či hriankach a toastoch.

Možno sa vám recepty zapáčia a budú dobrou desiatou vašim školákom.

Medovo-maslová nátierka

V mixéri vymiešame 125 g zmäknutého masla s 2-mi polievkovými lyžicami tekutého medu. Necháme chvíľu stuhnúť, aby sme mohli natierať. 

Jahodovo-maslová nátierka

4 prezreté jahody a 1 čajovú lyžičku medu rozmixujeme so 125 gramamami zmäknutého masla. Necháme trochu stuhnúť, aby sme mohli ponatierať.

Marhuľovo-maslová nátierka

125 g zmäknutého masla rozmixujeme s dvomi prezretými marhuľami. Necháme chvíľu stuhnúť a môžeme natierať.

 

Cesnakové maslo

Asi 3 strúčiky cesnaku pretrieme s troškou soli a dobre premiešame so 125 g zmäknutého masla. Necháme trochu stuhnúť. 
Táto nátierka nám vždy veľmi chutila na hriankach alebo na obloženom chlebíku.

Paradajkové maslo

Z jednej veľkej mäsitej paradajky vyberiemme len dužinu - ani šupku ani jadierka. Potlačíme vidličkou s trochou soli. Premiešame s 3 - 4 lístkami na jemno nasekanej bazalky. Všetko dobre rozmixujeme so 125-timi gramami zmäknutého masla. Necháme schladiť, aby sme mohli lepšie natierať. Môžete prípadne pridať aj jeden postrúhaný strúčik cesnaku.

Pažítkové maslo

1 polievkovú lyžicu na jemno posekanej pažítky spolu so štipkou soli rozmixujeme so 125-timi gramami zmäknutého masla. Necháme schladiť a môžeme natierať.
Vynikajúco chutí na chlebíku Bevit. 

Podobne ako pažítkové, môžete urobiť aj maslo z iných byliniek. Nám však iné veľmi nechutili.