Zemiakovú múku mám veľmi rada. Kedysi som všetko zahusťovala strúhaným zemiakom. Kvôli synovej diéte na obezitu. Neskôr sme si zvykli a už mi veľmi zahustené polievky a omáčky múkou ani nechutili.

Zemiak alebo zemiaková múka? Čo je lepšie?

Keď som začala používať zemiakovú múku, nám chuťovo jedlá pripomínali zemiakom zahustené, ale výzor je podobný ako pri zahusťovaní pšeničnou hladkou múkou. Takto pripravená omáčka nám viac chutí. Je aj ľahšia na trávenie. Človek sa po takto pripravenom jedle necíti taký ťažký. 

Odporúčam aj vám. 

Mäsová polievka s kôprom

Na masle opražíme väčšie množstvo cibule. Pridáme nakrájané pliecko. Premieša a podusíme. Podlejeme vodou a udusíme do mäkka. Pridáme nakrájanú mrkvu prípadne petržlén. Zatiaľ si v 750 ml vody rozmiešame 2 kopcovité polievkové lyžice zemiakovej múky. Vmiešame soľ a mleté čierne korenie. Necháme chvíľu odstáť. Múka zväčší svoj objem. Keď je mäso mäkké, zalejeme ho zálievkou a pod pokrievkou necháme prevrieť asi 5 minút. Pridáme nasekaný kôpor premiešame a odstavíme. Nakoniec ešte dochutíme soľou a korením. 

  

Polievka z bielej fazule

150 g drobnej bielej fazule necháme naboptnať vo vode asi 2 hodiny. Potom fazuľu scedíme a zalejeme čerstvou vodou. Necháme variť asi pol hodiny. Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu a dolejeme vodu. Necháme variť asi 15 minút. Osolíme, okoreníme. Zatiaľ v inej miske si do 500 ml vody vsypeme 2 polievkové lyžice zemiakovej múky. Vmiešame aj nasekané bylinky ako ligurček, petržlenová vňať, mrkvová vňať, prípadne pažítka. Necháme pôsobiť. Keď múka naberie objem, vlejeme za stáleho miešania do hrnca s fazuľou. Necháme prevrieť asi 5 minút. Nakoniec dosolíme a dokoreníme. 

Kyslá zemiaková omáčka

250 g zemiakov nakrájame na kocky a zalejeme vodou. Pridáme mleté biele korenie, soľ a bobkový list. Necháme prevrieť asi 5 minút. Za ten čas si v 250 ml kyslej smotany a 50 ml studenej vody rozmiešame 2 polievkové lyžice zemiakovej múky. Necháme chvíľu pôsobiť. Potom vmiešame do variacich sa zemiakov. Premiešame a necháme prevrieť asi 5 minút. Dosolíma prípadne dochutéme citrónom či octom.

Asi najjednoduchšia polievka

V 700 ml zeleninového vývaru rozmiešame asi 3 polievkové lyžice zemiakovej múky. Necháme asi 10 minút postáť. Potom ho privedieme do varu a asi 5 minút necháme prevrieť. S chladnúcim vývarom rozmixujeme asi 200 g ozaj pravej stopercentnej ovčej bryndze. Vlejeme do misiek. Posypeme množstvom posekanej petržlenovej vňate alebo radšej pažítky.

 

Odporúčanie

Ak zvyknete výpek pri pečení mäsa zahusťovať, rozhodne použite zemiakovú múku. Je ľahodnejší.