Mrkva obyčajná je koreňová zelenina a má kužeľovitý tvar, ktorý býva pokrútený. Má hladký, zemitý povrch. Najrozšírenejšia farba je oranžová. Po celom svete môžeme naraziť aj na žltú, čiernu, bielu, krvavočervenú či dokonca ružovú.
Je to dvojročná kultúrna rastlina so silne strihanými listami a príjemnou vôňou. V druhom roku rastlina vyháňa hranatú, rozkonárenú stonku, ktorá je striedavo obrastená strihanými drobnými lístkami a ukončená bielymi kvietkami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2587
Žihľava dvojdomá má veľké uplatnenie pri liečbe rôznych ochorení. Žihľavová vňať a listy obsahujú vysoké percento chlorofylu, ktorý pôsobí ako tonikum, podporuje celkovú činnosť žliaz. Je zložkou jarných bylinných kúr a podporuje tvorbu červených krviniek. Na jar by ju mali viac užívať predovšetkým deti pre vysoký obsah minerálov a vitamínov. V minulosti sa hojne praktizovalo šľahanie pichľavými čerstvými žihľavami. To vyvoláva miestne prekrvenie a zvyšuje látkovú výmenu nielen v mieste podráždenia, ale v menšej miere aj v celom organizme. Táto terapia je účinná pri reumatizme a bolestiach kĺbov, ale pre nepríjemné pálenie nie je obľúbená a dnes ju môžeme vidieť len v starších filmoch. Žihľava je zdraviu prospešné aj v strave; pripravujeme z nej žihľavové polievky a šaláty, pridáva sa tiež do plnky do mäsa.
Naši prastarí rodičia ju používali aj pri príprave potravy napríklad pre domácu hydinu. Nasekané listy boli obľúbenou potravou malých kačičiek a húsok.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2163
V letnom období - hlavne keď je takto veľmi teplo - nám lepšie padnú na jedenie jednoduché ľahké jedlá ako napríklad ovocné či zeleninové šaláty či studené ovocné polievky.
Ponúkneme vám pár receptov, ktoré som toto leto objavila a ochutnala z jednej starej kuchárky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2278
Tejto desiate som dlho nevedela prísť na chuť. Dnes ľutujem, že som sa raz jednou kúpenou v obchodnom reťazci nechala odradiť. Skoro na jar som si urobila doma prvú podľa receptu v kuchárskej knihe prastarej mamy. Bola s jabĺčkom. Veľmi mi chutila. Odvtedy mliečnu ryžu robievam častejšie.
V nasledujúcich receptoch používam kokosové mlieko. Nemusíte, môže byť aj kravské, ale tesne pred dovarením predsa len vlejte do ryže aspoň jednu polievkovú lyžicu kokosového mlieka. Ryža má naozaj lepšiu chuť. V tomto období odporúčam radšej používať čerstvé ovocie, prípadne sparené. V zime môžete aj kompótové, ale dobre stečené zo šťavy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1611
O jablkách sme si už písali často. Sú moje najobľúbenejšie ovocie. Mám rada všetky druhy - hoci niektoré viac ako iné. Teda keď si môžem vybrať, radšej si kúpim červené.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2334
Ríbezle patria na SLovensku medzi veľmi obľúbené ovocie. Pestujú sa v každej záhradke. Sú kríčkové i stromčekové. Najobľúbeniekšie podľa štatistík sú červené. Mne však najviac chutia práve čierne. Biele som mala posledné roky veľmi málo možnosť ochutnať, ale v detstve si pamätám, že starí rodičia ich mali viac ako červených pri plote záhrady.
Sú veľmi bohaté na vitamín C. Obsahujú betakarotén, z ktorého si náš organizmus vie vytvoriť vitamín A. Ríbezle sú dôležité pre svoj obsah železa a draslíka pri krvotvorbe a pre obsah mangánu a draslíka dobre podporujú činnosť srdca a svalov. Ríbezle sa tiež používajú pri liečení imunity a nervovej sústavy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2987
Najzdravšie sú čerstvé. Obsahujú veľa vitamínov aj vlákniny alebo napríklad aj železa či betakarotén. Výborné sú však aj sušené.
Väčšinou sme z nich v detstve robili lekvár, ktorý mi vždy chutil a nemohol u nás doma chýbať. S iným by som ho vtedy nebola vymenila. Dnes už robievam aj iné lekváre či džemy, ale aj čatní či marhule napríklad vyprážam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1752