Jabĺčka sú od jakživa moje najobľúbenejšie ovocie. Najradšej mám tie červené odrody. Aj v detstve sme ich mali celý rok. V lete a na jeseň priamo zo stromu. Na zimu sme ich balili po jednom do papiera a vkladali opatrne do debničiek, aby sa neobili. V debničkách vydržali v pivnici až do neskorej jari. Samozrejme, ak sme ich nezjedli rýchlejšie.
Dnes kúpime v obchode jabĺka celý rok, z rôznych krajín. A toľko druhov a chutí ako si nepamätám z detstva. Najradšej ich mám surové. Pripravujem z nich však aj výživy či džemy ako v detstve, koláčiky na desiatu deťom...
Rýchly kompót
Je vhodný ako doplnok ku zemiakovej kaši či ryži. Stará mama ho rada podávala k pečenému mäsu.
Jabĺčka ošúpeme a nakrájame na osminky. Vložíme ich do hrnca s vodou a cukrom. Pridáme pár klinčekov. Pod pokrievkou necháme zovrieť. Hneď vypneme a už len necháme dôjsť.
Takto uvarené jabĺčko môžeme rozmixovať, pridať pár kvapiek pomarančovej alebo citrónovej šťavy a podávať ako vynikajúci letný drink.
Čaj zo šupiek
Šupky z čerstvo ošúpaných dvoch jabĺčok vložíme do hrnca. Zasypeme dvomi čajovými lyžičkami cukru a zalejeme litrom vody. Necháme zovrieť. Premiešame, aby sa cukor rozpustil. Necháme prevrieť asi 2 - 3 minúty. Odstavíme a vlejeme šťavu z jedného pomaranča a z polovice citróna. Podávať môžeme vlažné aj studené.
Ak môžete, pridajte miesto cukru škoricový cukor.
V minulosti sme už napísali na našom webe pár riadkov o jabĺčkach. Nájdete ich na tejto adrese.
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1084-jablka-aj-tento-rok
Staršie recepty z nášho receptára
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/153-jablkova-vyziva
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/137-susene-jablka
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/916-jablkovo-mrkvove-gulky