Malé zelené guľôčky, ktoré sa vždy rozsypú po stole pri varení, máme veľmi radi. Radi varíme polievku, dusíme mäso s hráškom a jeme aj len tak - surový.
Kde sa vzal? Prišiel k nám pred viac ako tisíc rokmi z Číny. Dnes ho pestuje každý záhradkár. Rastie ako popínavá rastliny, preto ju nechávame rásť pri plote alebo do hriadky prikladáme králičie pletivo, aby sa mohol plaziť a získavať dostatok svetla a kvitol. Struky a plody sú potom väčšie a majú sýtejšiu farbu.
Hrášková polievka s krupicovými haluškami
400 g hrášku, 3 celé strúčiky hrachu, 500 ml zeleninového vývaru, 250 ml vody, 1 vajíčko, asi 6 čajových lyžičiek detskej krupice, soľ, mleté biele korenie
Hrášok necháme vo vývare s vodou variť pod odchýlenou pokrievkou asi pol hodiny. Vyvaríme spolu so strukmi, ktoré vyberieme pred hádzaním halušiek. Potom osolíme a okoreníme. Zatiaľ si vymiešame vajíčko s detskou krupicou do hladkej hmoty. Lyžičkou nahádžeme do vriacej polievky drobné halušky. Povaríme ich asi 3 - 5 minút.
Hrášková polievka
400 g zeleného hrášku, 2 – 3 strúčiky, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica hladkej zemiakovej múky, 200 ml smotany na varenie, soľ, mleté biele korenie
Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. 2 polievkové lyžice oleja zohrejeme a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom pridáme 2 polievkové lyžice múky a premiešame. Pridáme hrášok a trištvrtelitra vody. Osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak. Potom varíme zakryté asi pol hodiny. Keď je polievka uvarená, rozmixujeme ju na jemný krém.
Môžeme ho zjemniť smotanou na varenie – asi 200 ml. Pri servírovaní môžeme do tanierov vsypať krutónky.
Hrášková zemiaková kaša
300 g hrášku, 400 g zemiakov, soľ, asi 50 g masla
Hrášok uvaríme asi 20 minút. Pridáme nakrájané zemiaky a varíme ešte asi 10 minút. Zlejeme trochu vody a trochu necháme. Popučíme, pridáme maslo a soľ. Dobre vymiešame do hladka.
Kaša je vhodná ako doplnok k jedlu, ale aj ako samostané jedlo na raňajky. Môžeme pridať pri mixovaní aj trochu čerstvej bazalky.
Rada do kaše pridávam aj ku hrášku na začiatku trochu nakrájanej mrkvy.
Hrášková ryža
100 g čerstvého hrášku, 3 celé struky hrášku, 200 g ryže, soľ, 1 polievková lyžica masla
V hrnci s väčším množstvom vody začneme variť hrášok. Po asi desiatich minútach pridáme ryžu, osolíme vodu a na strednom plameni varíme asi 15 - 17 minút pod odchýlenou pokrievkou. Vyberieme struky. Potom scedíme cez sitko do misky s maslom. Premiešame.
Môžeme podávať ako doplnok k mäsu ale aj ako výborné raňajky.
Hrášková nátierka
100 g čerstvého hrášku, 120 g 100 %-tnej ovčej bryndze, 2 polievkové lyžice bieleho tučného jogurtu, 2 mladé jarné cibuľky, soľ, mleté čierne korenie
Hrášok uvaríme asi 35 – 40 minút v osolenej a okorenenej vode. Hrášok scedíme a spolu s ostatnými surovinami rozmixujeme na hladkú hmotu. Môžeme natierať na hrianku alebo sendvič. Nátierka je vynikajúca na večerné posedenie s priateľmi.
Mrazený hrášok
Čerstvý hrášok sparíme nad parou asi 15 minút. Ešte teplý premiešame s trošíííííííčkou masla. Vložíme do misiek na mrazenie - používam Tupperware - vložíme do mrazničky.
Alebo.
Čerstvý hrášok sparíme nad parou asi 15 minút. vysypeme do plochej misky tak, aby tvoril hrášok len jednu vrstvu. Vložíme do mrazničky na asi pol hodinu. Potom zosypeme hrášok do misiek na mrazenie - používam Tupperware - vložíme do mrazničky.
Recepty z nášho adresára
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/49-recepty-z-hovadzieho/518-hovaedzie-na-hrasku