Redkvička bývala vždy doplnkom pri jarných chlebíkoch v mojom detstve. Chlieb natretý maslom, mierne posolený s pokrájanou redkvičkou na krúžky. To boli výborné raňajky aj desiata. V detstve som nepoznala inú redkvičku ako je drobná červená gulička. Mala som ju veľmi rada. Patrila s jarnou cibuľkou k jari.
Občas sme si ich vysiali do hrantíka na balkóne. Na balkóne bolo slnečno, v kvetinárstve sme kúpili záhradnú zmes. Asi o dva mesiace sme ju mohli konzumovať. Bolo to veľmi príjemné. V mestskom byte mať malú záhradku.
Tvarohová nátierka
200 g mäkkého tvarohu zmiešame s polievkovpi lyžicou bieleho jogurtu, s polievkovou lyžicou na jemno posekanej pažítky a nastrúhaných asi 5 redkvičiek. Primiešame soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.
Vajíčková nátierka
5 redkvičiek nastrúhame, 5 listov posekáme na drobno. 3 vajíčka na tvrdo postrúhame na jemno. Premiešame. Pridáme 120 ml bieleho jogurtu a 80 g zmäknutého masla. Premiešame. Podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie.
Redkvičky ako príloha k mäsu
Asi 10 redkvičiek rozpolíme a zbavíme väčšej časti zelených listov. Necháme asi 2 cm zelených listov. Poukladáme ich na pekáč vnútornou časťou. Pekáč sme vytreli maslom. Povrch redkvičiek potrieme olejom. (Všetci mi odporúčajú olivový. Ja nemôžem olivový olej, preto používam slnečnicový. | Pčieme vo vyhriatej rúre na 220 asi 20 minút. Po upečení v sypeme do misky aj spolu s výpekom. Premiešame s nasekanou pažítkou na drobno.
Redkvičkový šalát
Asi 10 redkvičiek opečieme ako v predošlom recepte. Pri pečení pridáme trochu čerstvého tymiánu a 4 nakrájané strúčiky cesnaku. Po vybratí z rúry ich vsypeme do misky. Zasypeme nakrájaným čerstvým kozím syrom. Premiešame so soľou a mletým čiernym korením.
Podávame s krutónkami z tmavého chleba.
Polievka
Asi 10 červených redkvičiek nakrájame na osminky. Do misky pridáme na kolieska nakrájanú stredne veľkú bielu redkovku. Pridáme 4 mladé mrkvičky nakrájané na kolieska. Pridáme nakrájané asi 4 listy červenej redkvičky.
Na troche oleja opečieme nakríjanú veľkú cibuľu. Pridáme zeleninu z misky. Premiešame a podusíme v zeleninovom vývare. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový kvet. A uvaríme.
Podávame na tanieri posypanom posekanou pažítkou.