Máte radi červené? Čierne alebo biele?
Ríbezle patria k najzdravšiemu ovociu. Sú bohaté na vitamín C a okrem toho obsahujú vitamín A, B, E a tiež železo, draslík, horčík, mangán, vápnik a niacín. Posilňujú imunitu a pomôžu pri problémoch s trávením. Vďaka železu podporujú tvorbu krviniek a tiež zlepšujú činnosť srdca a ciev.

Červené ríbezle

Červené ríbezle majú kyslejšiu chuť a sú príjemne osviežujúce. V porovnaní s čiernymi ríbezľami sú chudobnejšie na vitamín C. Mali by z pomedzi ríbezlí dozrievať najskôr – už počas júna. Majú miernejší rast a rodia na konárikoch rastúcich na staršom dreve. 

Biele ríbezle

Jem ich málokedy. Pripomínajú mi destavo. Stará mama ich vždy zavárala do kompótu, ktorý podávala k pečenému mäsu.
Na Slovensku sú biele ríbezle pestované menej ako čierne a červené. Chuťovo sú však sladšie ako červené a dozrievajú o niečo neskôr. V porovnaní s čiernymi ríbezľami majú väčšiu rodivosť a tiež miernejší rast. 

Čierne ríbezle

Vždy som ich mala najradšej
Na čierne ríbezle, ktoré vynikajú jedinečnou chuťou je treba počkať trocha dlhšie. Čakanie sa však oplatí, pretože už 100 g ríbezlí stačí na splnenie odporúčanej dennej dávky vitamínu C. 

 

A teraz už k nejakým tým receptom

Ríbezľový kompót (ako si ho pamätám od starej mamy)

1000 g ríbezlí, 275 ml vody, 125 ml octu, 650 g kryštálového cukru, 4 klinčeky, 1 lyžička mletej škorice

Polovicu vody necháme zovrieť a pridáme ocot. Umyté ríbezle prelejeme vriacim roztokom a hneď scedíme. Do hrnca dáme druhú polovicu vody, cukor, škoricu, klinčeky, samozrejme ríbezle a za stáleho miešania varíme 10 minút. Vyberieme klinčeky a zalejeme naplnené poháre (asi 3 dl) ríbezľami. Uzavrieme. Obrátime hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. A takto vydržia aj bez sterilizácie.

Ríbezľové pľacičky

4 bielky, štipka soli, 250 g kryštálového cukru, 250 g očistených ríbezlí, 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu

Vyšľaháme sneh so soľou. Vmiešame cukor a kukuričný škrob. Zľahka vmiešame ríbezle. Pomocou lyžice urobíme na papierom vyložený pekáč kôpky. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C, teplotu hneď stiahneme na 150°C a asi 15 minút pečieme. Možno 20. Radšej kontrolujeme.

 Občas zvyknem kukuričný škrob vymeniť za strúhaný kokos. 

 Želatínova mlsota

250 ml šľahačky, 250 ml kyslej smotany, 125 ml tučného bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 6 plátkov želatiny, 250 ml červených alebo čiernych ríbezlí

Šlahačkovú smotanu vyšľaháme s cukrom. Zľahka k nej primiešame jogurt a smotanu, ktoré aspoň pol hodiny stáli pri izbovej teplote. Zahustíme želatínou pripravenou podľa návodu na obale.  Do smotanovej náplne pridáme očistené a umyté ovocie, veľmi zľahka premiešame a naplníme misky, ktoré asi na hodinu vložíme do chladničky.