Má vynikajúce účinky pre spevnenie vlasov, nechtov i kostí.
Červená odroda cibule je najsladšia a najdekoratívnejšia spomedzi všetkých cibúľ. Mierne štipľavú chuť spôsobujú sírnaté zlúčeniny, ktoré majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Prudkým varením sa tieto účinky strácajú. preto odporúčame cibuľu jesť surovú alebo len sparenú či jemne opečenú na masle. Cibuľa zlepšuje imunitu, podporuje trávenie, upravuje črevnú mikroflóru. Pomáha rozpúšťať zrazeniny v krvi a čistí cievy. Čím pomáha organizmu predchádzať napríklad aj kŕčovým žilám či rozvoju arterosklerózy a hemeroidom. Je výborným pomocníkom pri znižovaní krvného tlaku a aj cholesterolu.
Jej konzumáciu lekári odporúčajú hlavne ženám ako prevenciu proti osteoporóze.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2730
O brokolici sa hovorí, že nutričnou bombou.
Brokolica má omnoho viac bielkovín a vitamínu C a až šesťkrát viac vitamínu A ako jej príbuzný karfiol. V približne 30 g brokolice rovnaké množstvo vápnika ako v pohári mlieka. Obsahuje aj betakarotén, síru, fosfór a horčík. Keďže obsahuje aj vysoké množstvo draslíka, ktorý odvádza z organizmu vysoké množstvo tekutiny, je vhodnou aj pri dodržiavaní diet. Znižuje aj krvný tlak. Odporúča sa konzumovať aj pri liečení helikobaktera. Ani sparenie či mrazenie v brokolici neovplyvní zlým smerom spomínané látky.
Jediné, čo jej ako aj karfiolu môžeme vyčítať, je že brzdí vstrebávanie jódu v organizme. Preto ju nie je vhodné často konzumovať pri problémoch so štítnou žľazou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1805
Do dnes si pamätám na chlebíky s medom, ktoré nám dávali na desiatu v škôlke. Milovala som ich.
Keď boli moje deti menšie, skúšala som napodobniť maslovo-medovú nátierku zo škôlky. Po niekoľkých pokusoch to vyšlo. Aj mojim deťom chutila. Potom som skúsila podobne aj s lekvárom, neskôr len s ovocím. Niektoré chutili viac, iné menej.
Neskôr sme skúšali aj viac na slano. Alebo s bylinkami. A používali sme ich ako nátierku na obložených chlebíkoch či hriankach a toastoch.
Možno sa vám recepty zapáčia a budú dobrou desiatou vašim školákom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1609
Zemiakovú múku mám veľmi rada. Kedysi som všetko zahusťovala strúhaným zemiakom. Kvôli synovej diéte na obezitu. Neskôr sme si zvykli a už mi veľmi zahustené polievky a omáčky múkou ani nechutili.
Zemiak alebo zemiaková múka? Čo je lepšie?
Keď som začala používať zemiakovú múku, nám chuťovo jedlá pripomínali zemiakom zahustené, ale výzor je podobný ako pri zahusťovaní pšeničnou hladkou múkou. Takto pripravená omáčka nám viac chutí. Je aj ľahšia na trávenie. Človek sa po takto pripravenom jedle necíti taký ťažký.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4172
Len také obyčajné, ale v našej rodine veľmi obľúbené jedlo. Je veľmi dobrým doplnkom všetkých mäsitých jedál alebo rýb.
Ak však dobre nakombinujete zemiaky s inou zeleninou, dostanete výbornú večeru a môžete ju ponúkať ako hlavný chod.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3521
Čučoriedky sú tmavo fialové bobuľky. Sú silnou podporou imunitného systému a tela, vďaka čomu chránia organizmus pred rakovinou, udržujú mladistvý vzhľad. Majú pozitívny vplyv na zrak, nervový systém a mozog. Pre tých, ktorý potrebujú schudnúť sú čučoriedky tiež vhodné, urýchľujú chudnutie podkožného tuku…
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1827
Z detstva si pamätám len žihľavový odvar, ktorým som si zvykla v lete umývať miesto šampónu vlasy a samozrejme si ešte pamätám čaj, do ktorého som si vždy dávala veľa citrónovej šťavy - ink som ho nevedela vypiť. .
Už v ére môjho vymýšľania receptov som začala robiť žihľavový sirup, žihľavovú tinktúru... No a tento recept na limonádu vznikol pred viac ako piatimi rokmi. Veľmi rada túto limonádu robievam na jar i v auguste počas sezóny mladej žihľavy. Keď do nej pridáte ešte trochu zeleného farbiva, má takú magickú farbu.
Do hrnca vlejeme 3 litre vody. Vložíme v sitku asi 50 lístkov mladej žihľavy. Prípadne môžeme dať aj spolu s mladými stonkami. Prikryjeme a necháme zovrieť. Len čo zovrie, odstavíme a necháme chladnúť asi hodinu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1912