Ešte máte možno chuť, aj keď kačacie či husacie hody už pomaly končia. Skúste náš jednoduchý recept aj doma.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2385
Predstavím vám ďalšiu starú kuchársku knihu, ktorú som našla v jednom antikvariáte. A touto kuchárskou knihou som pokračovala v zbieraní starých receptov a kuchárskych knižiek.
Túto knižku "MALÁ ĽUDOVÁ KUCHÁRKA" spracovala v roku 1940 Žela Inoveská ako výňatok zo Slovenskej ľudovej kuchárky pre každý stôl. Knižka vyšla tlačou a nakladateľom Fr. Urbánka a spol. v Trnave
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2855
Mali sme doma viac tekvíc. Po prívarku, plackách či zapekaní sme aj zavarili.
A nakoniec som aj po dlhšej dobe urobila zase vývar, ktorý trochu pripomína kurací, ale aj napriek tomu je vegetariánsky. Kedysi použili v domácnosti všetko do posledného kúska.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1793
V tomto článku sme si zobrali na mušku zmes NOVALIM PROMIX PK na pečenie koláčov a zákuskov.
Upečieme si mrkvové mafiny, kávový korpus na tortu...
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1467
V lete som veľmi často robievala takúto jednoduchú večeru. Obľúbili sme si ju. Možno aj vám padne na chuť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2519
Dnes budeme piecť so zmesou NOVALIM Promix Alfa.
Ukážeme si ako môžeme zo zmesi upiecť niečo ako brioška, pokúsime sa o vianočku ale aj len jednoduché žemle.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2035
Viete, že túto zeleninu na Slovensko priniesli pravdepodobne v druhej polovici 18. storočia študenti, čo študovali v západnej časti Európy?
Jedna zo zmienok o zemiakoch na východe Slovenska je z roku 1786, kde doniesol zemiaky študent menom Tomáš Šváby a pokúsil sa ich pestovať. Z jeho mena asi potom vznikol ľudový názov pre zeleninu. Približne v rovnakom čase sa spomínajú zemiaky na Liptove a spomína ich aj páter Cyprián.
Zemiaky a ich pestovanie sa rozšírilo na našom území až začiatkom 19. storočia.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2316