Polievky by nemali chýbať v žiadnom obede. Sú záklanou zložkou. Pripravujú naše telo na príjem tuhšej stravy. Preto určite odporúčame aspoň malú misku polievky zjesť pred druhým jedlom.
Polievku môžete vynechať, ak máte ako hlavný chod tzv. prívarok.
Mám rada jednoduchšie recepty. Dnes vám ponúknem pár úplne jednoduchých polievok, ktoré sú pripravené asi za pol hodiny a bez nejakej väčšej námahy.
Zeleninová podľa prastarej mamy
300 g koreňovej zeleniny, 100 g mrazeného hrášku, 50 g polenej pohánky, soľ, mleté biele korenie, 500 ml zeleneninového vývaru, 200 ml vody
Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Všetko vsypeme do hrnca a varíme asi pol hodinu pod pokrievkou. Občas premiešame. Na konic dosolíme a dokoreníme.
Polievka z batátov
2 batáty strednej veľkosti, 1 veľká mrkva, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, štipka mletého sušeného zázvoru prípadne aj štipka mletej chilli papričky, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice oleja
Na oleji orestujeme najprv na polkolieska nakrájanú cibuľu s na tenké plátky nakrájaným cesnakom. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Vmiešame zázvor. Zalejeme vodou a varíme pod pokrievkou asi 15 - 20 minút. Potom dochutíme soľou a korením. Premiešame. Môžeme prípadne dochutiť aj trochou citrónovej šťavy. Necháme ešte odstáť. Pri podávaní posypeme husto na jemno posekanou petržlenovou vňaťou.
Cvikľová
400 g cvikle, 1 menšie jablko, 500 ml zeleninového vývaru, citrónová šťava, hnedý cukor, soľ, mleté čierne korenie.
Cvikľu očietíme a nastrúhame na hrubom strúhadle do hrnca. Rovnako aj jablko. Zalejeme vývarom. Varíme asi 20 - 25 minút. Rozmixujeme a necháme zase prevrieť. Dochutíme cukrom, soľou, mletým čiernym korením a nakoniec citrónovou šťavou.
Ak ju urobím redšiu, vlievam do veľkých šálok a popíjam v priebehu dopoludnia.
Šošovicová číra
100 g šošovice, 250 g koreňovej polievkovej zeleniny, asi 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml vody, soľ, korenie
Šošovicu prepláchneme pod studenou vodou, vsypeme do hrnca a zalejemem vodou. Necháme pod pokrievkou variť. Zatiaľ si očistíme a nakrájame zeleninu na menšie kúsky. Zeleninu vsypeme do hrnca ku šošovici a zalejeme vývarom. Pod pokrievkou varíme asi 20 minút. Premiešame a dochutíme. Prikryjeme pokrievkou a po asi piatich minútach môžeme podávať.
Polievky z nášho receptára https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky
Možno vám prídu vhod aj studené letné polievky https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1108-letne-polievky