Letné polievky môžeme podávať teplé, vlažné i studené. S pridaním krajca chleba alebo krutónkami ich môžeme považovať za vynikajúci ľahký obed počas veľmi teplého počasia.

Zároveň tieto polievky pomáhajú dodržiavať pitný režim. 

 

 

Uhorková polievka 1

500 ml bieleho jogurtu, 1 väčšia šalátovú uhorku, 2 strúčiky cesnaku, 3 polievkové lyžice čerstvého posekaného kôpru, 1/4 čajovej lyžičky soľ, 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1 čajová lyžička repkového oleja
Odšťavíme - prelisujeme uhorky, cesnak a kôpor do väčšľj nádoby. Vmiešame jogurt. Dochutíme olejom, soľou a korením. Podávame vychladené. Dozdobiť môžeme krutónkami alebo podávať s bagetou.

Uhorková polievka 2

500 ml bieleho jogurtu, 1 väčšia šalátová uhorka, 3 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice posekanej čerstvej bazalky, 1 polievkovú lyžicu mäty, 1 čajová lyžička slnečnicového oleja, 1/4 čajovej lyžičky soli, mleté biele korenie
Uhorku s cesnakom a bylinkami odšťavíme - prelisujeme. Premiešame vo väčšej nádobe aj s jogurtom, olejom a soľou. Primiešame biele korenie podľa chuti. Podávame chladené. Môžeme podávať s ohrančeným toastom alebo bagetkou.

Uhorková polievka 3

2 stredne veľké uhorky, 1 avokádo, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 strúčik cesnaku, soľ, 2 -3 zrnká čierneho korenia, 200 g bieleho jogurtu
Všetko prelisujeme a premiešame. Vmiešame jogurt. Necháme schladiť. Podávať môžeme s klíčkami bazalky alebo inými.

Paradajková polievka 1

4 väčšie mäsité paradajky, 1 menšiu červenú papriku, 2 strúčiky cesnaku, 2 jarné cibuľky aj so zeleneou vňaťou, 1 maličkú šalátovú uhorku, 1 čajovú lyžičku repkového oleja, 1 čajovú lyžičku limetkovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ
Všetky suroviny odšťavíme - prelisujeme. Všetko premiešame vo väčšej nádobe a dochutíme. Podávame chladené s tmavým chlebom.

Paradajková polievka 2

6 mäsitých paradajok, 3 polievkové lyžice čerstvej bazalky, 2 strúčiky cesnaku, 1 maličkú cibuľu, 1 polievkovú lyžicu sladkej smotany
Všetko prelisujeme a zmiešame so smotanou. Podávame chladené s čerstvým bielym pečivom.

Bryndzová polievka 1

400 g zemiakov, 1 polievková lyžica mletej červenej papriky. 1 čajová lyžička soli, 400 g bryndze, kôpor a pažítka na ozdobenie
Nakrájané zemiaky uvaríme v asi 1200 ml vody bez prikrytia pokrievkou. Do horúceho, ale už odstaveného z plameňa vmixujeme bryndzu a mletú červenú papriku. Polievka sa zahustí rozmixovanými zemiakmi. Podávame na tanieri bohato posypané kôprom a posekanou pažítkou teplé alebo vlažné

Bryndzová polievka 2

400 g múčnych zemiakov, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ pažítka na ozdobenie
Zemiaky rozvaríme spolu s nakrájanou cibuľou a popučeným cesnakom v slanej vode. Do odstaveného rozmixujeme bryndzu. Podávame ozdobené veľkým množstvom posekanej pažítky teplé alebo vlažné. 

Melónová polievka

500 g červeného melónu, 100 g jahôd, 100 ml kondenzovaného mlieka, 1 polievková lyžica medu
Melón bez jadierok spolu s jahodami rozmixujeme a ručne zmiešame s mliekom a medom. Necháme schladiť. Pri podávaní dozdobíme jahodovými a medovkovými lístkami. 

Cvikľová polievka

5 kúskov mladej cvikly, 2 polievkové lyžice posekanej pažítky, 2 polievkové lyžice kôpru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 3 - 4 zrnká čierneho korenia, soľ, 450 ml nízkotučného jogurtu
Cvikľu uvaríme nad parou asi 30 minút. Očistíme a rozmixujeme. Pridáme bylinky... Necháme schladiť.