Pred asi tromi rokmi sme s deťmi v škole prvýkrát robili želé cukríky.

Inšpirovala nás pri svojej návšteve Martinka Grňová, ktorá nám bola hovoriť o súťaži MasterChef, v ktorej zvíťazila. Doniesla deťom ochutnať pralinky, v ktorých nebol cukor a napriek tomu boli sladké. Potom rozprávala o cukríkoch zo želé, lebo deti v tom čase sledovali zase jedno z tých videí, kde môžete sledovať, čo sa ako zle robí.

Začneme výrobou pomarančových želé cukríkov. Tie naše sú úplne vhodné pri prechladnutí či nádche.

Odšťavíme asi 350 ml pomarančovej šťavy a asi 30 ml citrónovej šťavy. Pridáme 2 polievkové lyžice medu, 1/2 čajovej lyžičky na jemno nastrúhaného čerstvého zázvoru. Premiešame s 5 g agaru. Do hrnca ešte vhodíme trochu mäty. Privedieme do varu. Za stáleho citlivého miešania, povaríme asi minútu, nanajvýš dve. Vyberieme mätu a vlejeme do rôznych formičiek. My sme použili silikónové formičky na výrobu čokolády.

  

 

Necháme vychladiť. Potom vyklopíme a môžeme ponúkať.

 

Pomarančovo zázvorové želé s jablkami bol druhý pokus. Bolo vynikajúcim olovrantom

Do pol litra pomarančovej šťavy vsypeme jednu čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru, prípadne trochu medu. Vmiešame 5 g agaru. Privedieme do varu. A hneď zalievame na menšie kúsky nakrájané jabĺčka v miskách alebo pohárikoch.

Podobne môžeme zaliať aj hrušky. Vtedy odporúčam nedať do pomarančovej šťavy med.

 

Pomarančové želé bolo tretím pokusom. Mali sme dosť pomarančov.

Ošúpeme pomaranče a zbavíme ich bielej šupy. Malo by nám zostať asi 900 g. Pomaranče rozmixujeme  na kašu. Vlejeme 2 polievkové lyžice medu a vmiešame 10 g agaru. Privedieme do varu a varíme asi minútu. Potom vlejeme do pohárikov, ktoré ihneď uzavrieme a otáčame hore dnom.

Podobne môžeme urobiť želé aj z grepu.

 Obidve želé sú vhodné na natieranie tortového korpusu alebo keksíkov.

 

Agar

 Je prírodná rastlinná želatina vyrobená z morských rias bez chuti a zápachu. Neobsahuje cukor. Obsahuje vápnik a železo aj vlákninu.