Zajtra ide dcéra prvýkrát do školy po prázdninách. Potrebuje vzpruhu, elán a dostatok energie. Nuž tak trochu slávnostnejšie raňajky plné chutí...
Použijeme 75 %-tnú čokoládu, ktorú rozpustíme v hrnčeku či miske vo vodnom kúpeli spolu s kvalitným jogurtom a čerstvým ovocím.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 477
Hliva ustricová je huba, ktorá rastie aj u nás. V mojom detstve som ju nejedávala. Stará mama – vyučená kuchárka – vravievala, že huby nemajú jesť deti do 5 rokov. Ona sa to tak učila v škole ešte na začiatku 20. storočia. A práve hlivu ustricovú mi ako prvú urobila, keď už som podľa jej znalostí mohla jesť huby. Urobila omeletu, ktorú naplnila udusenou chlivou s cibuľkou a cesnakom. Podľa mňa je hliva chutnejšia ako šampióny. Čo poviete?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 606
Koláče z jabĺk, hrušiek a orechov už patria neodmysliteľne hlavne k jesennému obdobiu spolu s hmlami či opadanými listami. Pečené jabĺčka a koláče z nich sladko prevoňajú celý byt. Výborne chutia počas celého dňa. My však doma spracovávame aj padané jabĺčka. Skúste aj vy s nami.
Podľa dlhodobých štatistík sa vraj jablkové koláče radia medzi najobľúbenejšie. Čo an to poviete? Čo chutí z jabĺk nám doma?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 318
Už sú tu! Maliny, černice! Černice som vždy mala radšej ako maliny. Nie, neohŕdnem, keď mi donesie niekto kanvičku plnú malín. Určite rada prijmem. Skôr som mala na mysli, že keď si môžem vybrať, vyberiem si černice. A čo vy?
Dnes varíme pečieme z černíc. Všetky recepty môžeme však určite urobiť aj s malinami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 330
Koľko druhov ryže poznáte? Kedysi sme mali v obchode len guľatozrnnú a dlhozrnnú. A to biele ryže. Hoci aj moja prastará mama poznala aj iné, proste na nejaké obdobie vymizli z našich predajní. Dnes už však kúpite ryžu divú, bielu... A je len na Vás z akej sa rozhodnete variť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 575
Keď som bola dieťa, mali sme na záhrade tri staručké marhule. Rodili však tak, že sme rozdávali. Aj keď som bola unavená z práce v záhrade, na varenie lekváru z marhúľ som sa vždy tešila. Milujem vôňu marhuľového lekváru aj jeho chuť. Vtedy ma učila stará mama aj sušiť marhule. No mne sa to nikdy dobre nepodarilo.
Jedna pani od susedov vždy vravievala, že po marhuliach sa nestárne. Neviem ako to myslela. Možno preto, že obsahujú kyselinu listovú, vápnik a zinok, ktoré veľmi dobre pôsobia na spevnenie pokožky, nechtov a rast vlasov. Takto som si to vysvetlila ja.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 234
Papriku som v detstve nemala veľmi rada. Nebývalo mi z nej dobre. Bola na môj organizmus asi veľmi ťažká. Dlhšie obdobie som ju preto veľmi nejedla. Samozrejme, že som nevybrala z taniera, keď mi niekto ponúkol niečo na jedenie a bol tam krúžok papriky. To zas nie. Len som ju proste nevyhľadávala. Pred štyrmi či piatimi rokmi sme v škole s deťmi sadili sadeničky a medzi nimi aj papriku. Keď sme si - som si - ju cez leto dopestovala, no neochutnaj! Urobila som pár receptov z kuchárskej knihy prastarej mamy a zistila som, že pokiaľ ju uvarím ako ju varili kedysi, je to v pohode a aj mi veľmi chutí. Nemôžem ju však surovú.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 255