Už je tu čas jahôd. Naozaj! Pár jahôd sme už umyli a zjedli so šľahačkou. Takýto zákusok považujeme v našej rodine za začiatok leta. 

Jahodový krém

300 g čerstvých jahôd, 25 ml limetkovej šťavy, 150 ml šľahačky + 125 ml šľahačky, 1 polievková lyžica edu, 25 g kukuričného škrobu

Jahody nakrájame na tenké plátky. Vsypeme ich do kastróla. Primiešame limetkovú šťavu. Na šporáku na miernom plameni začneme zahrievať za stáleho miešania. Prevaríme asi päť minút. Odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Vmiešame med, kukuričný škrob a šľahačku. Na miernom plameni za stáleho jemného miešania povaríme dovtedy, kým krém nezhustne. Vlejeme krém do misky, necháme vychladnúť a potom asi 1,5 - 2 hodiny schladiť v chladničke. Získame taký puding. Rozšľaháme šľahačom. Zvlášť vyšľaháme šľahačku. Potom jahodovú zmes postupne vmiešame šľahačom do tuhej šľahačky. 

Krém môžeme použiť na naplnenie torty alebo dekorovanie. Alebo ako robím ja. Z piškótového cesta upečieme na veľkom pekáči obdĺžnik hrubí asi 2 cm. Z neho vykrojíme kruhy s priemerom asi 6 cm. Na každý druhý krúžok natrieme krém. Prikryjeme kruhým krúžkom, polejeme polevou z horkej čokolády a na povrch položíme polovicu jahody s lístkom ako ozdobu. 

Rýchly jahodový kompót

300 g čerstvých jahôd, 1 polievková lyžica vanilkového cukru, 100 ml vody

Jahody prekrojíme na polovicu a zasypeme cukrom. Zľahka premiešame a zalejeme vodou. Na miernom plameni privedieme do varu a povaríme asi 2 - 3 minúty. Prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť do vychladnutia. 

Rýchla marmeláda

300 g čerstvých jahôd, 150 g krupicového cukru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Umyté jahody prekrojíme na štvrtiny a vsypeme do kastróla. Zasypeme cukrom. Pod pokrievkou necháme stáť asi dve hodiny. Občas premiešame. Potom povaríme za stáleho miešania asi štvrťhodiny. Zalejeme citrónovou šťavou a premiešame. 

Túto marmeládu môžeme hneď použiť na omeletu, lievance. Vhodná je aj ako omáčka ku grilovanému syru.

Marmeláda na zimu

300 g veľmi zrelých jahôd, 700 g celých jahôd, 800 g krupicového cukru, 30 ml Umu

Zrelé jahody rozmixujeme a na miernom plameni privedieme do varu. Vsypeme cukor. Miešame a varíme. Keď sa cukor začne rozpúšťať, čo môže trvať 5 - 7 minút, vsypeme napolené prípadne naštvrtené zvyšné jahody, ktorém sme mali aspoň 5 minút namočené v Ume (scedené - teda bez Umu). Privedieme k varu a zľahka občas premiešame. Varíme asi 20 minút. Vlejeme do pohárikov. Uzavrieme. 

Jahodové guľky

100 g strúhaného kokosu, 120 g hrudkového tvarohu, 120 g jahôd, 40 g krupicového cukru, kokos na obalenie

Premiešame vidličkou tvaroh, cukor a strúhaný kokos. Miešame kým sa cukor nerozpustí. Potom primiešame na drobno nakrájané jahody. Vytvoríme guľky s priemerom asi 3 cm. Guľky vyvaľkáme v kokose a položíme do papierových košíčkov. 

 

Čo sme písali o jahodách v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/je-cas-na-jahody

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/spracovavame-jahody